Ле Пен: Евроскептика ће у Европском парламенту бити довољно за блокаду

Лидерка француске десничарске партије Национални фронт Марин Ле Пен сматра да ће странке које се противе ЕУ успјети да формирају политичку групу у Европском Парламенту. Лидерка ФН предвиђа да ће евроскептичне странке удруженим снагама освојити довољно места у новом сазиву Европског парламента (ЕП) како би блокирале усвајање значајног трансатлантског трговинског споразума. У интрервјуу Ројтерсу који […]

уторак, мај 13, 2014 / 08:44

Лидерка француске десничарске партије Национални фронт Марин Ле Пен сматра да ће странке које се противе ЕУ успјети да формирају политичку групу у Европском Парламенту.

Лидерка ФН предвиђа да ће евроскептичне странке удруженим снагама освојити довољно места у новом сазиву Европског парламента (ЕП) како би блокирале усвајање значајног трансатлантског трговинског споразума.

У интрервјуу Ројтерсу који је објављен мање од двије недеље пред изборе за ЕП заказане за 25. мај, Ле Пен оцјењује да ће странке које се противе Европској унији, међу којима је и њена, успјети да формирају политичку групу у парламенту и тако стекну приступ већим финансијским средствима ЕУ и већи утицај у парламентарном одлучивању.

"Постоји читава листа пројеката који ће бити одложени због тога што ће Европска комисија схватити да неће успјети да их прогура кроз баријеру у парламенту", рекла је Ле Пен, која је већ 10 година члан ЕП.

"Узмимо за пример трансатлантски трговински споразум: дијелови љевице су против њега, евроскептици су против њега – биће поприлично густо. Да ли ће (Комисија) ризиковати да тако важан пројекат буде одбачен, или ће га одложити?", навела је она.

Владе ЕУ и администрација америчког предсједника Барака Обаме отпочели су прошле године преговоре о опсежном трговинском и инвестиционом споразуму са циљем да се постакне раст после дужничке кризе зоне евра уклањањем царинских намета за предузећа.

Међутим, девет мјесеци касније, преговарачи су и даље дубоко подијељени по многим питањима, а јавност се све више противи идеји о слободној трансатлантској трговини за коју се многи боје да би могла да угрози ослабљене националне индустрије, а тиме и запошљавање.

Ле Пен се залаже за поновно увођење трговинских баријера како би се заштитиле француске индустрије, одбацујући аргументе да би Европа, која зависи од извоза, могла да изгуби највише у случају глобалног трговинског рата.

У складу са Лисабонским споразумом из 2009, Европски парламент има право да ратификује међународне споразуме, подсјећа АФП.

Анкете показују да ће антимиграциони ФН Ле Пенове, који се залаже за повлачење из ЕУ и одбацивање европске валуте, први пут освојити највише гласова на изборима у Француској.

Ле Пенова је изразила очекивање да ће њена странка повећати бој мјеста у ЕП са садашња три на 15 до 20, чиме би се позиционирала као копредсједавајућа евроскептичном политичком кокусу у парламенту, за који је потребно најмање 25 чланова из седам држава.

Она је као могуће партнере навела холандску Партију за слободу Герта де Вилдера (ПВВ), аустријску Партију за слободу (ФПО), италијанску Сјеверну лигу, белгијску странку Вламс Беланг, шведске демократе и странку бившег предсједника Ливаније Роландаса Паксаса.

Оставила је "отворена врата" и за лидера Британске партије за независност (УКИП) Најџела Фериџа, који је раније рекао да не би ушао у савез са ФН због "латентног антисемитизма у његовим редовима".

Марин Ле Пен (45), искусна правница, учинила је ФН привлачнијим него што је та странка била када јој је лидер био њен отац, познат по антисемитиским коментарима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *