Лајк открива и ко си, и шта си

На основу онога што корисници друштвене мреже Фејсбук лајкују може се одредити њихова политичка опредијељеност, сексуалност, па чак и интелигенција, показују резултати једног истраживања. Истраживачи с Универзитета Кембриџ користили су алгоритме за предвиђање вјерске, политичке, расне и сексуалне оријентације. Они кажу да су у истраживању, објављеном у часопису ПНАС, направљени изненађујуће тачни портрети корисника Фејсбука, […]

уторак, март 12, 2013 / 08:39

На основу онога што корисници друштвене мреже Фејсбук лајкују може се одредити њихова политичка опредијељеност, сексуалност, па чак и интелигенција, показују резултати једног истраживања.

Истраживачи с Универзитета Кембриџ користили су алгоритме за предвиђање вјерске, политичке, расне и сексуалне оријентације. Они кажу да су у истраживању, објављеном у часопису ПНАС, направљени изненађујуће тачни портрети корисника Фејсбука, пренио је Би-Би-Си (ББЦ).

У студији је учествовало 58.000 волонтера који су истражитељима давали демографске податке и податке о својим активностима на Фејсбуку, уз психолошке тестове које су радили.

„Лајкови” на Фејсбуку су убацивани у алгоритме и затим повезивани с информацијама из тестова личности.

Показало се да су алгоритми били тачни у 88 одсто случајева када је у питању сексуално опредјељење, 95 одсто у разликовању црнаца од бијелаца, док је у разликовању демократа од републиканаца тачност била 85 одсто.

Вјерска припадност је била тачно одређена у 82 одсто случајева, док су у 65 до 73 одсто случајева истражитељи тачно предвидели да ли је корисник Фејсбука у некој врсти везе или користи наркотике и алкохол.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *