Лајчак: Нико не тражи да Србија призна Косово

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак изјавио је да Србију, поред имплементације договора са Приштином, очекују додатни услови за чланство у ЕУ, али да нико неће захтијевати од званичног Београда да призна Косово. Лајчак је нагласио да захтјев да Србија призна Косово да би постала чланица ЕУ у овом тренутку нико не поставља, поготово што пет […]

уторак, септембар 25, 2012 / 12:01

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак изјавио је да Србију, поред имплементације договора са Приштином, очекују додатни услови за чланство у ЕУ, али да нико неће захтијевати од званичног Београда да призна Косово.

Лајчак је нагласио да захтјев да Србија призна Косово да би постала чланица ЕУ у овом тренутку нико не поставља, поготово што пет чланица ЕУ не признаје Косово.

“Међу њима је и Словачка, и остајемо при ставу да је за нас независност неприхватљива”, рекао је Лајчак за београдске “Вечерње новости”.

Он је оцијенио да није паметна идеја да се у Србији одржи референдум на којем би грађани “бирали” између ЕУ и Косова.

“Упркос кризи у ЕУ, не постоји боља перспектива за земље западног Балкана од чланства у ЕУ и НАТО”, сматра Лајчак.

Наводећи да је списак услова за добијање статуса кандидата, на које се Србија обавезала у фебруару, добро познат, Лајчак је нагласио да све споразуме постигнуте у дијалогу са Приштином треба до краја имплементирати.

“Датуми нису важни, већ квалитет реформи које треба проводити”, рекао је ЛајчакОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *