Лајчак: ЕУ не сматра да је потребно формирање Дејтона плус

Високи званичник Европске уније Мирослав Лајчак изразио је данас у Бриселу „велику забринутост због развоја ситуације у БиХ „, и указао да ЕУ не сматра да је потребно сазивати нову међународну конференцију „Дејтон плус“. Лајчак је тиме одговорио на оцјене посланика у расправи у Спољнополитичком одбору Европског парламента да је, због потпуног политичког застоја у […]

среда, април 13, 2011 / 18:12

Високи званичник Европске уније Мирослав Лајчак изразио је данас у Бриселу „велику забринутост због развоја ситуације у БиХ „, и указао да ЕУ не сматра да је потребно сазивати нову међународну конференцију „Дејтон плус“.

Лајчак је тиме одговорио на оцјене посланика у расправи у Спољнополитичком одбору Европског парламента да је, због потпуног политичког застоја у БиХ, неопходан нови скуп кључних међународних чинилаца, по угледу на конференцију и споразум у Дејтону, склопљен 1995. године.

 

Он је упозорио да је формирање владајуће коалиције у БиХ закочено и да је у Федерацији БиХ дошло до кризе, преноси "Слободна Европа".

 

"У нову владу Федерације БиХ нису укључење двије главне хрватске странке ХДЗ и ХДЗ 1990, а то једноставно није добро", рекао је Лајчак који је извршни директор за источну Европу и западни Балкан у Европској служби за спољне послове.

 

Он је указао, да истовремено предсједник Републике Српске Милорад Додик иде и даље ка референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

 

"Европска унија мора и даље усредсређено пазити на стање у БиХ и идућих недјеља нагласак ћемо ставити на јачању нашег тамошњег присуства, инсистирајући на успостављању јединственог специјалног ЕУ и међународног представника у БиХ", рекао је Лајчак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *