Лагумџија: Два ХДЗ-а и СДС су прихватљиви

Предсједник Социјалдемократске партије БиХ Златко Лагумџија рекао је данас амбасадору Русије у БиХ Александру Боцану Харченку да би најпрактичније и најлогичније било да владајућа коалиција у Републици Српској и странке потписнице платформе формирају власт на нивоу БиХ. Он је додао да су потписници платформе спремни да уђу у формирање власти и са два ХДЗ-а и […]

уторак, април 12, 2011 / 22:10

Предсједник Социјалдемократске партије БиХ Златко Лагумџија рекао је данас амбасадору Русије у БиХ Александру Боцану Харченку да би најпрактичније и најлогичније било да владајућа коалиција у Републици Српској и странке потписнице платформе формирају власт на нивоу БиХ.

Он је додао да су потписници платформе спремни да уђу у формирање власти и са два ХДЗ-а и СДС-ом, "само ако би то била широка коалиција спремна да одговорно уђе у уставне промјене и направи конкретну подјелу одговорности уз одговарајућу партиципацију међународне заједнице" – саопштено је из СДП-а БиХ.

Лагумџија је у одвојеним сусретима са Боцаном Харченком и амбасадором САД у БиХ Патриком Муном истакао да је потребно што прије направити коалицију на нивоу БиХ на јасном програму и подијелити одговорности.

Он сматра да циљ будуће владајуће коалиције на нивоу БиХ треба да буде да крај њеног мандата 2014. године обиљежи крај стољећа ратова у Европи уласком БиХ у НАТО и започети процес преговора за чланство у ЕУ.

Лагумџија је истакао да би први кораци нове власти на том путу били сагласност о попису становништва, закони о државној помоћи и војној имовини.

Он је рекао да БиХ у наредне четири године "мора да у свој устав угради механизме арбитраже, које данас једино посједује ОХР", и да примијени одлуку Сејдић-Финци на свим нивоима гдје је она примјењива.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *