Кустендорф почиње првог дана Српске нове

Десети Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ почиње сутра, 14. јануара, у Дрвенграду на Мокрој Гори, а до 19. јануара у такмичарском програму биће приказана 22 кратка филма младих аутора из 19 земаља.

петак, јануар 13, 2017 / 14:51

Десети Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ почиње сутра, 14. јануара, у Дрвенграду на Мокрој Гори, а до 19. јануара у такмичарском програму биће приказана 22 кратка филма младих аутора из 19 земаља.

Фестивал ће отворити филипински аутор Лав Дијаз, који ће претходно одржати радионицу за студенте, након пројекције филма "Жена која је отишла", за који је прошле године добио "Златног лава" у Венецији.

На отварању ће бити приказан и 40-минутни филм о свим досадашњим гостима фестивала, а од поноћи свираће Емир Кустурица са "Но Смокинг Орћестром", Адам Стинга и Новосадски биг бенд.

"Кустендорф" ће као и претходних година бити посвећен будућим филмским ствараоцима и великанима светског ауторског филма, а његов оснивач Емир Кустурица истиче да су и Дрвенград и фестивал "утопија која живи" и са којом се боре против друштва спектекла и индустрије забаве, пружајући младим ауторима прилику да уче од најбољих.

За награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Бугарске, Босне и Херцеговине, Данске, Израела, Ирана, Либана, Мађарске, Молдавије, Непала, Португала, Русије, Сингапура, Србије, Украјине, Хонг Конга, Црне Горе, Чилеа, Швајцарске и са Филипина.

Међународни жири чине књижевница и сценаристкиња Глин Јан (председница), адвокат и стручњак за економију филма Кристијан Валсамидис и режисер Никола Лежаић, док ће о награди "Вилко Филач" за најбољу фотографију одлучивати директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје.

На конкурс је пристигло близу 500 филмова, а за селекцију такмичарског програма били су задужени Маја Кустурица, Светолик Мића Зајц и Марко Милосављевић.

"Савремене теденције" приказаће неке од најбољих филмова прошлогодишње продукције, које ће представити њихови аутори – гости фестивала, на радионицама након пројекција.

Поред "Жене која је отишла", на јубиларном "Кустендорфу" биће приказани и филмови "У кревету са Викторијом" редитељке Жустин Трие који ће представити глумица Виржин Ефира, "Цвеће зла" финског редитеља Анти Јокинена, добитника награде за најбољу режију на Шангајском филмском фестивалу, "Де Лан", победник Шангајског филмског фестивала, кинеског редитеља Ђие Лиуа, као и "Душа на струни" који је режирао Џанг Јанг.

Српску премијеру имаће и Кустуричин најновији филм "На млијечном путу".

Ретроспектива великана биће посвећена Гордану Михићу, сценаристи чији је опус обележио и усмерио домаћу кинематографију.

У оквиру те целине биће приказани филмови Живојина Павловића "Кад будем мртав и бео" и "Буђење пацова", "Вране" које су режирали Михић и Љубиша Козомара, "Механизам" Ђорђа Милосављевића и "Црна мачка, бели мачор" у режији Кустурице, а на програму ће бити и филм Лава Дијаза "Успаванка за тужну мистерију".

Посетиоцима и гостима фестивала у оквиру програма "Нови аутори" биће представљена дугометражна остварења младих аутора који су ранијих година са својим краткометражним остварењима учествовали у такмичарском програму "Кустендорфа", а сада се враћају са признањима и номинацијама међународних филмских фестивала.

Редитељка Елица Петкова враћа у Дрвенград се дугометражним филмом "Жалејка" за који је награђена специјалним признањем Берлинског филмског фестивала "Генерација 14 плус", а вишеструко награђивани млади редитељ Дане Комљен приказаће своје прво дугометражно остварење "Сви северни градови".

На програму ће бити и "Стари камен", филм награђен у Стокхолму и Торонту који је режирао Џони Ма, као и "Недељиво" италијанског редитеља Едоарда Де Ангелиса, добитника четири признања Венецијанског филмског фестивала.

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће ноћни живот "Кустендорфа".

Наступиће светски прослављена блуз-џез гитаристкиња Ана Поповић, српски рок бенд "Ван Гог" и аргентинско-колумбијски ска панк састав "Че Судака".

"Кустендорф" је јединствен у свету по одсуству гламура, црвеног тепиха и реклама, као и по непосредној комуникацији младих аутора са славним филмским ствараоцима. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *