Курти Дијагноза: Србија је империјалистичка сила на Балкану…

Оснивач радикалног опозиционог покрета Самоопредељење Албин Курти рекао је да се тај покрет залаже да Косово има право да се прикључи Албанији. Сматра да споразум којим се српској мањини на Косову дају већа овлашћења значи корак против нормализације и капитулацију пред "империјалистичком силом Србијом", преноси портал "Политико". Албин Курти, кога сајт Политико описује као "трн […]

среда, мај 4, 2016 / 17:26

Оснивач радикалног опозиционог покрета Самоопредељење Албин Курти рекао је да се тај покрет залаже да Косово има право да се прикључи Албанији.

Сматра да споразум којим се српској мањини на Косову дају већа овлашћења значи корак против нормализације и капитулацију пред "империјалистичком силом Србијом", преноси портал "Политико".

Албин Курти, кога сајт Политико описује као "трн у оку" косовским властима, гласног критичара српске власти и члана парламента који не преза да баци сузавац на противничке посланике како би им послао поруку, каже да косовски устав сада не допушта прикључење "некој другој земљи".

"Волели бисмо да то урадимо на миран и демократски начин, за разлику од нашег отцепљења, које су велике силе спровеле на насилан начин", рекао је Курти.

За Србију каже да је "мала империјалистичка сила на Балкану" која континуирано покушава да подели Косово на два дела, те да, како је рекао, званични Београд имитира једну од великих империјалистичких сила – Русију.

Упитан шта мисли због чега актуелна власт пристаје на споразум о нормализацији, Курти одговара да је то из два разлога – корумпираности и подређености.

"Они су исувише корумпирани да би били слободни као политичари и поштени према свом народу. Покорни су и послушни према међународној заједници, која толерише њихову корупцију, јер очито имају неке више циљеве као што је стабилност", истиче Курти и додаје да је реч о "срећном браку из интереса".

Други разлог је, наводи, комплекс подређености који косовски политичари имају према Бриселу и Београду.

На питање шта би били "нормални" односи Београда и Приштине, одговара да би "нормално" Косово значило избацивање владајуће политичке елите из владе и постизање суверенитета и економског развоја.

"Нормално" за Србију би, према његовим речима, значило да се она суочи са својом кривичном прошлошћу и да не уздиже лидера СРС-а Војислава Шешеља који се, како Курти каже, некада супротстављао бившем председнику Слободану Милошевићу оптуживши га да је преблаг према Албанцима, Бошњацима и Хрватима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *