Крстан Симић: Нису срби криви за све жртве

Правни експерт из Републике Српске Крстан Симић рекао је Срни да се не може заузимати паушалан став да за сваку „жртву“ рата у Сарајеву одговорност сноси Република Српска због тога што су нека лица суђена и проглашена одговорним за ратне злочине. Коментаришући пресуде према којима би Влада Републике Српске требало да исплати одштету за становнике […]

уторак, септембар 25, 2012 / 08:24

Правни експерт из Републике Српске Крстан Симић рекао је Срни да се не може заузимати паушалан став да за сваку „жртву“ рата у Сарајеву одговорност сноси Република Српска због тога што су нека лица суђена и проглашена одговорним за ратне злочине.

Коментаришући пресуде према којима би Влада Републике Српске требало да исплати одштету за становнике Сарајева који су током рата изгубили најближе чланове породице, Симић је рекао да пресуде које је донио Хашки трибунал имају у себи тачне инциденте и тачно наведена имена на које се односе поједини инциденти.

"Озбиљно се могу посматрати само они инциденти који су обухваћени именом и презименом у пресудама. Ништа ван тога, а и ту је упитно да ли постоји одговорност Републике Српске, имајући у виду чињеницу да она одговара као и свако друго правно лице само за радње које произилазе из обављања послова, а не ван њих“, рекао је Симић.

Он је нагласио да је у случају пресуда према којима би Влада Републике Српске требало да исплати одштету за становнике Сарајева који су током рата изгубили најближе чланове породице, ријеч о предметима који се односе на питање такозване одговорности за радње других лица.

Оно што је најбитније, каже Симић, као питање које би судска пракса, односно суд морао да разријеши јесте да ли постоји одговорност за ту врсту штете с обзиром на то да је Република Српска као правно лице кривично одговорна само за ону штету која је произашла из извршења обављања радне дужности.

Он је истакао да су то врло сложена питања и изразио бојазан да редовни судови олако дају одговоре на њих.

"Судови су олако, чак и прехрабро, преједноставно и поједностављено прихватили одговорност Републике Српске. С друге стране, Република Српска је олако прихватала приступе тим предметима и једноставно то је било више медијско заступање, него заступање на рочишту", навео је Симић.

Адвокат који заступа грађане Сарајева у тужбама стално се позивао на чињеницу да је Хашки трибунал изрекао правоснажне пресуде бившим командантима Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске Станиславу Галићу, односно Драгомиру Милошевићу, који су осуђени на доживотни затвор, односно казну од 29 година затвора због "терора над цивилним становништвом Сарајева".

Према његовом мишљењу, пресуда Галићу и Милошевићу подразумијева да сваки грађанин Сарајева који је провео рат у опкољеном граду има право да тужи Републику Српску, јер је „прошао кроз тортуру“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *