Крим: Кијев нек се бави својим нацистима даље од нас, угроженим ћемо дати азил

Предсједник парламента на Криму, Владимир Константинов, рекао је како се Крим не жели мијешати у ситуацију у Кијеву. "Ви у Кијеву међу собом рјешавајте ствари, а ми ћемо се бавити проблемима наше републике", рекао је те истакнуо како је главни приоритет на Криму сада одржати референдум на којем ће се становнике питати желе ли већу […]

недеља, март 2, 2014 / 17:02

Предсједник парламента на Криму, Владимир Константинов, рекао је како се Крим не жели мијешати у ситуацију у Кијеву.

"Ви у Кијеву међу собом рјешавајте ствари, а ми ћемо се бавити проблемима наше републике", рекао је те истакнуо како је главни приоритет на Криму сада одржати референдум на којем ће се становнике питати желе ли већу разину аутономије. Датум референдума је већ одређен – 30-ог овога мјесеца.

"Ситуација на југоистоку Украјине је јако напета. Људи се настоје заштитити. Сви ми добро знамо на што су све спремне нацистичке банде у Кијеву. Жао ми је што су се неки уважени политичари у Кијеву одлучили на политичку борбу користећи ове страшне елементе", рекао је Константинов.

У свом говору такође је додао како готово сви припадници снага безбједности и војске на Криму дијеле његово мишљење те како подржавају локалне "обрамбене јединице" за које истиче да су "обични људи који су одлучили бранити своје животе и животе својих обитељи након анти-руских порука које су почеле стизати из Кијева".

Константинов наводи како ће Крим дати азил свакој особи која је прогоњена било гдје у Украјини због својих политичких ставова и гледишта. Захвалио се Русији на помоћи Криму у овој тешкој ситуацији: "Окренули смо се Русији и од ње затражили помоћ у очувању реда и мира те за финанцијску помоћ у овом тешком периоду. Наши захтјеви су испуњени".

Нагласио је како Крим не жели НАТО те како је Крим "дио руског свијета", но, такође је истакао како становници Крима немају ништа против становника Украјине, али имају против нео-нацистичких група које су одиграле кључну улогу у државном удару у Кијеву. И он се осврнуо на питање Кримских Татара: "Спремни смо им дати разину власти какву никада прије у повијести нису имали".

Замјеник премијера Крима Рустам Темиргалиев истиче како су локалне власти етничкој мањини Кримских Татара обећале мјесто у Врховном Вијећу Крима. Такође наводи како ће се покренути посебни програми финансирања и реинтеграције оних који су силом протјерани за вријеме Стаљина.

Муслиманка мањина Кримски Татари су већином до сада снажно подржавали нове власти у Кијеву. Овај однос датира из периода СССР након Другог свјетског рата када је Стаљин силом депортовао велика број Кримиских Татара, због масовног учешћа на страни Нијемаца и Бандериних украјинских шовиниста који су се борили против Руса.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *