Краљевчани зову Кустурицу да прави Краљевград

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица ће, послије Дрвенграда на Мокрој Гори и Андрићграда у Вишеграду, саградити и трећи град – средњовијековни Краљевград. По идеји и позиву Краљевчана, нови град ће нићи у Ибарској долини, недалеко од садашњег Краљева, на потезу између манастира Жиче и Студенице, највероватније у близини добро очуваног Маглича, средњовијековне тврђаве у самој […]

петак, август 31, 2012 / 09:20

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица ће, послије Дрвенграда на Мокрој Гори и Андрићграда у Вишеграду, саградити и трећи град – средњовијековни Краљевград.

По идеји и позиву Краљевчана, нови град ће нићи у Ибарској долини, недалеко од садашњег Краљева, на потезу између манастира Жиче и Студенице, највероватније у близини добро очуваног Маглича, средњовијековне тврђаве у самој клисури Ибра.

Кустурица, који је већ посјетио Краљево и Жичу са савјетником предсједника Србије Радославом Павловићем, рекао је да прихвата "краљевачку" идеју и подржава не само као промотер, него и као и будући градитељ „Краљевграда“, пишу данаше "Вечерње новости".

Кустурица је рекао да вјерује да има шансе да се ова идеја реализује и да мисли да је на мјесту у близини тврђаве Маглич могуће подићи средњовијековни град "који ће изгледати љепше и старије него што је изгледао онда када је био направљен".

"Познато је да је српска духовност за вријеме владавине Отоманске империје сачувана у манастирима. А, како су, што због нашег немара, а што због историјских услова практично ишчезли сви наши средњовијековни градови, мада постоји неколико утврда попут Маглича, моја је претпоставка, не научна него умјетничка, да би ту и могао да постоји неки град кога више нема", додао је Кустурица.

Са идејом о изградњи средњовијековног Краљевграда у Ибарској "долини вијекова" Краљевчани ће, највјероватније, одмах по изради идејног пројекта изаћи пред Владу Србије, али и пред друге институције, организације, па и појединце који покажу интерес за ову идеју.

Према писању листа, реализација овог пројекта би, по свим оцјенама, могла да започне одмах по усвајању пројекта, а цијели посао би, како се процјењује, могао да буде завршен за највише четири до пет година, уз обилато коришћење искуства које Кустурица има у изградњи Дрвенграда и Андрићграда.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *