Козарац: Кад уживају, краве дају више млијека

Јусуф Арифагић из Козарца својим кравама пушта музику, масира их и купа, а оне му не остају дужне – дају му пет литара млијека више! У земљи у којој пола становништва живи у сиромаштву, његове животиње спавају на удобним простиркама у штали која има и компјутеризоване климе те модерни систем за расвјету. Такође, његове краве […]

среда, мај 14, 2014 / 11:41

Јусуф Арифагић из Козарца својим кравама пушта музику, масира их и купа, а оне му не остају дужне – дају му пет литара млијека више!

У земљи у којој пола становништва живи у сиромаштву, његове животиње спавају на удобним простиркама у штали која има и компјутеризоване климе те модерни систем за расвјету. Такође, његове краве се купају редовно, добијају масаже, а повремено имају и козметичке третмане, пише агенција Патриа.

Јусуф Арифагић из Козарца код Приједора, који живи на релацији БиХ – Норвешка, доспио је на насловнице свих свјетских медија, након што је јавности показао у каквим условима живе његове краве.

Осим што имају изванредне хигијенске услове, Арифагић својим кравама пушта и музику, јер на тај начин оне постају мирније, опуштеније, и дају више млијека. Према његовим процјенама, једна крава у таквим условима дневно даје око пет литара млијека више. “Ако имате сто крава, онда је то дневно 500 литара млијека више”, каже Арифагић.

“Виза за будућност је у науци. И то морају прихватити сви. Можда је инвестирање у технологију скупо на почетку, али се кроз неколико година исплати”, каже овај 52-годишњи Козарчанин.

Концепт његовања крава донио је из Норвешке. Прије неколико година се вратио у родни Козарац, гдје инвестирањем у пољопривреду покушава да покрене економију овог краја, али и цијеле БиХ. Према извјештајима Централне банке БиХ, доспио је међу водеће инвеститоре у пољопривреди БиХ, пише Патриа.

Арифагић је у савремену фарму инвестирао око 15 милиона марка, и тренутно запошљава 25 радника. За неколико дана из Норвешке треба да на фарму стигне нових тристотињак крава које ће до Нове године имати и младе, па би Арифагићева фарма кроз неколико мјесеци требала бројати око 1000 грла, и тиме постати једна од највећих у региону.

“Мој план је био да фарма броји око 5.000 грла. Али, желим да уз фарму покренем и друге врсте пољопривредне производње. Међутим, да би то реализовао у толиком капацитету, уз мене мора стати држава са свим својим институцијама. Владе и министарства морају показати више интереса ако желе да развијамо ову земљу”, рекао је Арифагић за Патриу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *