Кореа: Британци повукли пријетњу да ће ући у амбасаду

Британија је повукла пријетњу да ће ући у амбасаду Еквадора у Лондону и ухапсити оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа, који је ту нашао уточиште, изјавио је предсједник Еквадора Рафаел Кореа, ублажавајући дипломатски спор. "Сматрамо да је овим окончан овај несретни инцидент након грубе грешке Британије када су рекли да ће ући у нашу амбасаду", рекао је […]

недеља, август 26, 2012 / 09:54

Британија је повукла пријетњу да ће ући у амбасаду Еквадора у Лондону и ухапсити оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа, који је ту нашао уточиште, изјавио је предсједник Еквадора Рафаел Кореа, ублажавајући дипломатски спор.

"Сматрамо да је овим окончан овај несретни инцидент након грубе грешке Британије када су рекли да ће ући у нашу амбасаду", рекао је Кореа у недјељном обраћању нацији.

Влада Еквадора саопштила је да је примила "обавијест од британског Форин офиса у коме се наводи да нема опасности да ће неко ући у амбасаду", пренио је Ројтерс.

Еквадор је био бијесан након што је влада Британије упозорила да ће покушати да ухапси Асанжа, који је затворен у згради амбасаде више од два мјесеца покушавајући да избјегне изручење Шведској, гдје га траже због наводног силовања и сексуалног напада.

Еквадор, који је Асанжу дао политички азил, захтијевао је да Лондон повуче пријетњу. Најновији развој догађаја требало да би да поправи односе између Квита и Лондона и отвори могућност нових преговора о судбини Асанжа.

Асанж је за сада "заробљен" у амбасади док британска полиција чека испред. Лондон је саопштио да је одлучан да проведе своје законске обавезе и изручи га Шведској.

Организација америчких држава осудила је британску пријетњу, а министри спољних послова Јужне Америке подржали су став Корее да је став Британије неприхватљив и да би могао да представља опасан преседан.

Кореа је рекао да дијели бојазни Асанжа да би у случају изручења Шведској могао бити пребачен у САД гдје га терете за објављивање хиљаде тајних дипломатских америчких депешеа 2010. године преко сајта "Викиликс".

Амерички и европски владини извори тврде да САД нису подигле оптужницу против Асанжа и нема говора о изручењу.

Влада Еквадора сапштила је да никад није намјеравала да спријечи Асанжа да се суочи са правдом у Шведској. Влада наводи да ако Асанж добије гаранције у писаној форми од Британије и Шведске да неће бити изручен било којој трећој земљи онда ће се Асанж предати шведским властима.

Асанж, који је планетарно познат захваљујући и пријатељствима са богатим и познатим, говорио је са балкона амбасаде прошлог викенда осуђујући амерички "лов на вјештице" против њега и "Викиликса"./Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *