Корак ближе батерији која се пуни за минут

Истраживачи са Универзитета Стенфорд можда ће својим проналаском направити револуцију када је ријеч о комерцијалној технологији, пошто су креирали нову батерију која дуже траје и безбједнија је. Батерија може да се напуни за минут, траје више циклуса, и много је безбједнија од оних које користе комерцијални апарати, као што су, рецимо, мобилни телефони,преноси “Раша тудеј“. […]

четвртак, април 9, 2015 / 09:40

Истраживачи са Универзитета Стенфорд можда ће својим проналаском направити револуцију када је ријеч о комерцијалној технологији, пошто су креирали нову батерију која дуже траје и безбједнија је.

Батерија може да се напуни за минут, траје више циклуса, и много је безбједнија од оних које користе комерцијални апарати, као што су, рецимо, мобилни телефони,преноси “Раша тудеј“. Капацитет је, за сада, једина мана производа, али креатори батерије наводе да је рјешавање тог проблема у повоју. Нова батерија, тврде креатори, и знатно јефтиније рјешење за напајање уређаја.

“Развили смо алуминијумску пуњиву батерију и може да замјени већ постојеће које се налазе у ‘персолним уређајима’. То су, рецимо, штетне по средину алкалне батерије, као и литијум-јонске, које понекада могу да се запале“, каже професор хемије на Стенфорду Хонгђије Даи.

Даијев тим представио је проналазак у интернет издању часописа “Натуре“. Њихову батерију чине алуминијумска анода и катода од угљеника, спаковане у флексибилну кесицу од полимера, која је изнутра напуњена са јонским течним електролитима.

“Електролити су заправо соли које су у тешном агрегатном стању на собној температури, тако да је уређај веома безбједан“, каже студент Стенфорда Минг Гонг. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *