Копали канал и нашли турско гробље у Бијелом пољу

У овој вијести је једино необично што се при налазу посмртних остатака из прошлости, зову археолози и кости се након пажљивог сакупљања достојно сахрањују. Нешто што жртве Јасеновца и Јадовна још чекају преко 70 година.

петак, септембар 22, 2017 / 11:24

Након седмодневног застоја стручњаци из Полимског музеја у Беранама јуче су наставили археолошко истраживање у ископинама канала за атмосферску канализацију који је у склопу реконструкције градског трга, у Бијелом Бољу.

Како је за Дневне новине саопштио археолог Предраг Лутовац, приступило су заштитном археолошком истраживању.
„То подразумијева да се систематски отворе сва пронађена гробна мјеста-мезарја у ископинама канала. Обавезни смо да сачинимо гробне записнике и фото-документацију и све оно што подразумијева такав археолошки захват.То је уједно најбољи и наједноставнији начин да се документују гробна мјеста на некадашњем гробљу за припаднике исламске конфесије. Уједно ћемо до танчнина знати докле се пружа некропола, колико је на том потезу укопано покојника и те да их након тога адекватно сахранимо, на предвиђеном мјесту, код гасулхане”, казао је Лутовац.
Он је прецизирао да је ријеч само о мезарјима пронадјеним у захвату канала, којих је како је рекао између седам и осам.

“Има дјечјих, мушких и женских скелета и машина, приликом ископавања, захватила је један мушки скелет и открили смо два скелета, млађе доби. Услиједиће адекватно уклањање земље и систематско чишћење мезарја како би се дошло до укопина. Читав тим стручњака из Полимског музеја ангажован је на том послу и убрзо ћемо, извршити откривање свих мезарја, радити на уклањању посмртних остатака који ће, уз све поштовање и проседуре, бити предати представницима исламског одбора, ради укопа на предвиђено мјесто”, казао је Лутовац.

Додао је да је добијено рјешење за наставак археолошког истраживања од Управе за заштиту културних добара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *