Компанија Нестро послала троје стипендиста на школовање у Русију

Три студента из Републике Српске потписала су данас у Броду уговор о стипендирању на Руском државном универзитету нафте и гаса „И.М. Губкин“ у Москви, на основу којег ће од руске нафтне компаније „Зарубежњефт“ током шестогодишњег школовања добијати мјесечно по 1.000 КМ. Водећи специјалиста у Одјељењу за спољну сарадњу у "Оптима групи" Миланка Шешић рекла је […]

петак, август 24, 2012 / 09:45

Три студента из Републике Српске потписала су данас у Броду уговор о стипендирању на Руском државном универзитету нафте и гаса „И.М. Губкин“ у Москви, на основу којег ће од руске нафтне компаније „Зарубежњефт“ током шестогодишњег школовања добијати мјесечно по 1.000 КМ.

Водећи специјалиста у Одјељењу за спољну сарадњу у "Оптима групи" Миланка Шешић рекла је Срни да је ово друга година да "Зарубежњефт" стипендира студенте из Републике Српске, те изразила наду да ће то постати традиција.

Она је појаснила да је ријеч о дјеци запослених у Рафинерији нафте у Броду и Рафинерији нафте у Модричи која имају обавезу да, након што заврше студирање на престижном руском државном универзитету, раде у "Нестро групацији" онолико година колико су провела на школовању у Москви.

"Њих троје отпутоваће у Москву већ идућег понедјељка. `Нестро групација` обезбјеђује студентима апсолутно све, од мјесечне стипендије у износу 1.000 КМ, плаћене авионске карте до смјештаја. Њихова обавеза је да се након шестогодишњег школовања у Русији врате у Републику Српску и наставе да раде у Српској", истакла је Шешићева.

Она је објаснила да ће се студенти током прве године боравка у Москви припремати за пријемни испит и даље школовање.

"На првој години учи се руски језик, а постепено се уводе још неки предмети, у зависности од тога који ће факултет студенти уписати – Технолошки, Економски. Све зависи од њиховог избора и од наших потреба, односно потреба компанија наше групације", истакла је Шешићева.

Она је нагласила да Групација "Нестро" улаже у образовање младих, уз наду да ће они сва знања и вјештине које стекну у Москви примијенити у својој земљи, што ће допринијети развоју домаћих предузећа, нафтне индустрије и Републике Српске.

"То је велики успјех за њих и надамо се да ће и они бити задовољни, јер овакве могућности не добија свако", истакла је Шешићева.

Она је подсјетила да је прошле године на студирање у Москву отишло седам студената из Републике Српске, те изразила наду да ће сљедеће године на школовање на престижном Руском државном универзитету нафте и гаса "И.М. Губкин“ у Москви отпутовати већи број студената.

Потписивању уговора у Рафинерији нафте у Броду присуствовали су представници Министарства просвјете и културе Републике Српске и директори "Групације Нестро".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *