Коме ће Жељка ставити главу на пањ?

Као што сам то раније и најавио, нова премијерка одмах по ступању на дужност узела је сабљу у руке и почела да сијече. Пише: Небојша Вукановић Ја сам предвидио да ће главе многих директора да полете како би се створила имагинарна слика борбе са криминалом и корупцијом, али ме је изненадила одлука Владе да сви […]

недеља, март 17, 2013 / 21:34

Као што сам то раније и најавио, нова премијерка одмах по ступању на дужност узела је сабљу у руке и почела да сијече.

Пише: Небојша Вукановић

Ја сам предвидио да ће главе многих директора да полете како би се створила имагинарна слика борбе са криминалом и корупцијом, али ме је изненадила одлука Владе да сви генерални и извршни директори јавних предузећа, установа и фондова у року од седам дана треба ставе на распологање свој мандат како би се анализирало стање у њиховим предузећима. Ако буде бар мало реда и правде без фотеља и функција требало би да остану директори фирми које су у протеклој години пословала негативно.

У Херцеговини имају два стратешка предузећа, Рудник и термоелектрана Гацко и Хидроелектране на Требишњици, и нажалост оба су прошлу годину окончали са вишемилионским минусом. И док чекамо да се у јавности и на Бањалучкој берзи објави Извјештај о пословању ова два предузећа у 2012. години сувишно је питати шта је узрок лошим и негативним резултатима. Генералном директору Термоелектране Гацко Драгољубу Мучибабићу истекао је мандат, он је већ давно испунио услове за пензију, па је сувишно и говорити да ли ће остати у фотељи, само је потребно да у Бањалуци одлуче кога ће устоличити према новим правилима која су усвојена на последњој Скупштини акционара РиТЕ Гацко.

Пуно занимљивије и интересантније ће бити видјети шта ће се дешавати у најважнијејем требињском предузећу. Након 2010. у којој је профит износио 11 595 000 КМ, у 2011 ХЕТ је имао драстичан пад и за 12 мјесеци зарадио свега 150 000 КМ. Међутим и то је било добро, јер је у 2012. и некада моћном ХЕТ пао имунитет након напада још непознатог вируса, који је погодио готово сва јавна предузећа и установа у Републици Српској, па је створен вишемилионски губитак који се процјењује на око 5 000 000 марака.

Челници фирме то не правдају лошим руковођењем и предизборном годином, већ деветомјесечним ремонтом турбине и постројења у Плату. Умјесто планирана 4, ремонт је трајао 9 мјесеци, што је довео до огромног смањења електричне енергије. Да ли су се са њом смањили и тршкови пословања видјећемо када се Извјештај о раду и Извјештај ревизоске куће "Дилојт и Туш" нађе на Бањалучкој берзи, но суњамо да ће наоштрена премијерка имати пуно разумјевања за сушу, мањак падавина, ремонте, трошкове…. Она има јасан задатак који је добила од шефа, и у одбрани својих фотеља и позиција неће се либити посјећи многе главе из свог табора. Још прије именовања нове управе, директори су међусобрно водили рат и једни другима подметали ноге борећи се за прву међу једнаким фотељама.

Најоштрији је било између Марка Митроивћа и Љуба Вуковића, али је након вишемјесечног лобирања Велики Шеф одлучио да задржи статус кво. У међувремену карте су се додатно измијешале, локални избори доприњели су новом мјешању карата, а упражњена фотеља предсједника ОО СНСД-а створила је низ нових фракција. За очекивати је да већ сутра, у понедељак, паркинг ХЕТ-а остати празан, да се Владу и Кабинет поносу скупи дарови и да се у знак покорности љубе ноге новом Господару. Стара школа овај пут ће тешко дати резултат, јер више нису потребни скупи поклони већ главе које ће се разносити по телевизијским емисијама како би се створила слика да и ми Вучића за трку имамо. Гладан народ највиже је жељан правде, и она му се, бар на кашикицу, мора понудити.

Требињски политичари већ деценијама су познати по добром "уклапању". Давне 1968. састали су се требињске вође да једногласно осуде ретроградне београдске студенте и подрже ЦК. Када се оштро интонирано писмо стављало у факс стигао је Допис да је ТИТО напрасно подржао студенте. Затечени требињски великаши занијемили су од чуда док њихов сналажљиви предсједник није повикао "Уклапај се Бог те видио" и зачас избуцао старо и написао ново писмо подршке напредним омладинцима које су наравно поново сви једногласно подржали.

Од како су се тог прољећа ’68-е уклопили, требињски комунисти до данас мирмо плове у својој чврстој лађи, па ће прекаљено искуство старих вукова и сада изњедрити неко рјешење. Ко зна. Можда и сада све остане по старом, а можда неко од најближих и најоданијих сарадника садашњих директора однесе њихове главе на пањ у Бањалуку, а потом за коју годину кум Вујица покајнички подигне цркву Покајницу у Попову, Шуми, Зубцима или Загори. ХЕТ би поново прорадио, а туристичка понуда Требиња била би још богатија…

Или ти и наш Вучић сит, и овчице на броју.0 КОМЕНТАРА

 1. Имам информацију са РТРС-а да је у припреми серијал емисија под називом „Гдје су данас и шта раде“.
  Прва емисија о Шкрбићу, па Чађи, па тд…

 2. @rakovic
  Зашто тако, зашто лупеташ глупости. Дал’ је било факс машина или није уопште није поента приче али ето ти бираш да поентираш на глупости.
  А друга ствар ево ти линк из википедије па да видиш да је било факсева и тада 😛
  http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A4%D0%B0%D0%BA%D1%81_%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 3. Neki su Pisali o smjeni Dragana Davidovica direktora RTRS. Zasto ga ne smjeni?tRECI MANDAT JE DIREKTOR.TO JE PREVISE. Placamo pretplatu a nemamo sta vidjeti u programu..nemaju oni pripremljen serijal jer ne smiju da stisnu petlju veliki urednici pa da objektivno prikazu sliku drustva u kojem zivimo.javni medijski servis RTRS treba da informise,edukuje i zabavi srpski narod koji mu placa pretplatu. RTRS nam servra muyiku S klase od Grandovih instant zvijezda do novih zvjezda koje kao oni prave, o zabavi da ne govorimo ako je 7u1 emisija tog tipa onda se stvarno mozemo smijati voditelju koji ne zna jel doso ili poso, djecijeg i skolskog programa nema..nije dovoljno da nam serviraju nova lica ako nema sadrzaja u emisijama..AKO NE ZNAJU ZA 20 GODINA POSTOJANJA NEKA IDU DA UCE OD RTS.

  SVI PAMETNI A NEMAS NISTA PAMETNO VIDJETI. NEKA KRENU OD MEDIJA AKO IM JE STALO DO GRADJANA I OPSTANKA RS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *