Колико су близу САД и Русија?

У овом тренутку, односи ове двије земље мјере се украјинским мјерачем и далеко су од добрих. Међутим, ако говоримо о географији, из Русије се у САД може препјешачити. Најмања раздаљина између руског копна и оног америчког износи око 55 миља. У водама између Аљаске и Русије, познатијим под називом Берингов мореуз, леже два мала острва. […]

недеља, мај 25, 2014 / 10:59

У овом тренутку, односи ове двије земље мјере се украјинским мјерачем и далеко су од добрих. Међутим, ако говоримо о географији, из Русије се у САД може препјешачити.

Најмања раздаљина између руског копна и оног америчког износи око 55 миља.

У водама између Аљаске и Русије, познатијим под називом Берингов мореуз, леже два мала острва.

Једно је познато као Велики Диомед или Ратмановљево острво (рус. остров Ратманова), а друго као Мали Диомед.

Интересантно је да велико острво припада Русији, а мало Сједињеним Државама.

Велико острво се налази се око 45 километара југоистично од рта Дежњев на Чукотском полуострву и најисточнија је тачка Русије. Површина острва је око 29 км². Међународна датумска граница пролази 1,3 километра источно од острва, а крајњи источни дио острва је најисточнија тачка Азије.

Први становници острва били су Ескими, а први Европљанин, који је 1648. године дошао до острва био је Семјон Иванович Дежњев. Дански адмирал у руској служби Витус Беринг поновно је дошао на Велики Диомед 16. августа 1728, на дан када се у Руској православној цркви обиљежава дан Светог Диомеда.

 Године 1867. након продаје Аљаске САД-у нова граница између САД и Руског царства је пролазила између Великог и Малог Диомеда. Након Другог свјетског рата, како би се спријечили прекогранични контакти преко Гвоздене завјесе, старосједелачко становништво је присилно пресељено на копно. Данас острво нема сталних становника, а на њему се налази метеоролошка станица.

/2005. година: Руси подигли крст на оству који је, тврди се, видљи са Аљаске/

Мали Диомед (енгл. Little Diomede Island, на језику старосједилаца Ignaluk) је острво је 1 километар удаљено од Међународне датумске границе и око 40 километара од сјеверноамеричког копна.

Највиши врх острва је висок 280 метара, а за разлику од руског острва, на овом острву живи око 170 становника.

Раздаљина између ова два острва је око четири километра, и та вода се уствари смрзне током зиме тако да можете препјешачити из САД у Русију.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *