Koлико коштају острва?

Продато недавно за 60 милиона евра, острво Арос на Сејшелима, које је раније припадало француској милијардерки Лилијани Бетанкур, није прави показатељ кретања на свјетском тржишту приватних острва, која су далеко приступачнија него што се мисли. "Прајват ајлендс онлајн", са сједиштем у Торонту, једна је од највећих свјетских агенција за продају приватних оствра, са каталогом са […]

петак, август 17, 2012 / 10:11

Продато недавно за 60 милиона евра, острво Арос на Сејшелима, које је раније припадало француској милијардерки Лилијани Бетанкур, није прави показатељ кретања на свјетском тржишту приватних острва, која су далеко приступачнија него што се мисли.

"Прајват ајлендс онлајн", са сједиштем у Торонту, једна је од највећих свјетских агенција за продају приватних оствра, са каталогом са више од 550 оствра широм свијета и двадесетак трансакција годишње.

Међу њеним тренутним "акцијама" је острвце од 3.000 метара квадратних у једном панамском језеру које се нуди по цијени од 30.000 долара. За оне са (много) дубљим џепом, на продају је грчко острво Патроклос са својих 320 хектара у Средоземном мору, на 50 километара од Атине. Цијена "тричавих" 180 милиона евра.

"Наша клијентела је разнолика: филмске звијезде, принчеви и принцезе, али и нормални људи. Недавно смо једном професору продали острво са малом кућом за 250.000 долара у језеру Онтарио (на граници између САД и Канаде)", наводи Крис Кролоу, директор компаније.

Према његовим ријечима, "квалитетно" острво мора да испуњава три критеријума: топла клима, стабилно политичко окружење и могућност куповине острва, а не само права на коришћење.

"Најидеалнији су Бахами, Белизе и Панама", сматра Кролоу који је своју фирму основао прије 13 година.

За Фархада Владија, директора, друге велике компаније у овом сектору, Сјеверна Америка и Европа пружају далеко "сигурније" окружење.

Грчка острва, често добро опремљена и са идеалном климом, спадају у најтраженија, а њихова цијена се креће од три до 45 милиона евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *