Којић обзнанио „Нашу исповијест“

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у сарадњи са Удружењем жена жртава рата Републике Српске и Представништвом Републике Српске у Србији, објавио је књигу „Наша исповијест – жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995.“, прву монографију овакве врсте. "У књизи су садржана свједочанства 15 жена из Републике Српске које су […]

четвртак, мај 5, 2016 / 13:07

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у сарадњи са Удружењем жена жртава рата Републике Српске и Представништвом Републике Српске у Србији, објавио је књигу „Наша исповијест – жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995.“, прву монографију овакве врсте.

"У књизи су садржана свједочанства 15 жена из Републике Српске које су у протеклом рату преживјеле најтеже облике тортуре, а смогле су снаге да о томе јавно проговоре", рекао је Срни директор Републичког центра Милорад Којић.

Којић је навео да су своје виђење о страдању српских жена, у предговору ове књиге изнијели угледни професори Лоренс Арманд Френч /САД/, Смиља Аврамов /Србија/, Гидеон Грајф /Израел/ и Бери Литучи /САД/.

"Ту су и друге личности међу којима су глумица и бивши амбасадор при УНИЦЕФ-у Ана Софреновић, мајор Норвешке армије Кнут Флувик Торесен и прва жена министар на Хаитију и активиста за унапређење положаја жена Данијела Сент-Ло", нагласио је Којић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица рекао је да је књига настала уз свесрдну подршку кабинета предсједника Републике Српске, Министарства спољних послова Републике Србије и Јавног предузећа "Службени гласник" Републике Србије.

Подршка књизи пружена је и из Андрићевог института Андрићград, Филолошког факултета Универзитета у Београду, Министраства правде Републике Србије – Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама и Епархије аустријско-швајцарске Српске православне цркве, каже Којић.

Он је рекао да је књига објављена на српском и енглеском језику, а у плану је превод на још неке свјетске језике.

Према његовим ријечима, о страдању Срба у протеклом рату, нажалост, мало се зна, поготово о тортурама којима су биле изложене жене из Републике Српске током рата у БиХ, због чега ће ова књига бити промовисана у САД.

Којић је рекао да ће књига "Наша исповијест" бити промовисана у оквиру научне конференције која ће бити одржана 8. маја у организацији Института за истраживање злочина у Јасеновцу из Њујорка и на округлом столу 11. маја у организацији Представништва Републике Српске у Вашингтону.

Он је навео да ће, осим њега, на промоцији књиге говорити и предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић и приређивач књиге Александар Врањеш.

Којић је рекао да је предвиђено и учешће професора историје, социологије и психологије са универзитета из САД, Израела и Србије, представника невладиног сектора из САД и Конгреса САД.

"Током боравка у САД биће организована и конференција за новинаре, а предвиђени су и састанци делегације из Републике Српске са представницима УН и владиних и невладиних организација из САД које се баве људским правима", закључио је Којић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *