Кодекс потписан без опозиције

На иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика представници 12 политичких партија потписали су данас у Бањалуци Кодекс понашања политичких партија у предизборној кампањи, који подразумијева провођење кампање у фер и демократској атмосфери. Кодекс су потписали представници СНСД-а, ХДЗ-а БиХ, СП-а, ДНС, НДС-а, Странке "Радом за Бољитак", Савез за демократску Српску, Српска напредна странка, Завичајни социјалдемократи, […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 13:39

На иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика представници 12 политичких партија потписали су данас у Бањалуци Кодекс понашања политичких партија у предизборној кампањи, који подразумијева провођење кампање у фер и демократској атмосфери.

Кодекс су потписали представници СНСД-а, ХДЗ-а БиХ, СП-а, ДНС, НДС-а, Странке "Радом за Бољитак", Савез за демократску Српску, Српска напредна странка, Завичајни социјалдемократи, Покрет за Прњавор, Партија уједињених пензионера и Независна странка "Др Михајло Товирац".

Кодекс су подржали и Еколошка партија Републике Српске и Покрет за наш град – Пале, чији су представници били спријечени да присуствују његовом потписивању.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је задатак свих политичара да врате повјерење у политику и да се међусобно уважавају, и изразио очекивање да политичке партије, које учествују на предстојећим локалним изборима у БиХ, прихвате кодекс као оквир нормалног понашања.

"Наша је жеља да овим кодексом скренемо пажњу јавности да имамо одговорност пред изборе и да позовемо грађане да изађу на изборе увјерени да ће они који буду водили фер и поштену кампању добити подрку бирача", истакао је предсједник Републике.

Захваљујући странкама које су потписале Кодекс, Додик је рекао да је увјерен да је вријеме политичких галама прошло и да је опстанак у политици могућ само уз конкретне резултате.

"Као предсједник Републике пратићу провођење Кодекса заједно са политичким партијама које су га потписале, а неколико дана након избора сви потписници Кодекса анализираће понашање током предизборне кампање и даћемо оцјену да ли је он испунио свој циљ и сврху", нагласио је Додик.

На питање новинара због чега СНСД јуче у Сарајеву није потписао Кодекс понашања који је организовала Демократска иницијатива за Европу уз подршку америчког Националног демократског института /НДИ/, Додик је рекао да нема потребе да се кодекс, нити ниво БиХ доводи у везу са локалним изборима.

"Ми већ годинама немамо сарадњу са НДИ–јем и намамо разлога да подржавамо такве иницијативе", истакао је Додик, додавши да ће СНСД учествовати у изради кодекса када буду избори за парламент БиХ и Предсједништво БиХ.

Додик је подсјетио да су на потписивање кодекса у Бањалуци позвани сви учесници на изборима у БиХ и да им је прије неколико дана упућен текст кодекса како би доставили своје примједбе.

Он је навео да је лидер ДП-а Драган Чавић, обезбјеђујући себи формални разлог за непотписивање Кодекса, доставио неприхватљиве примједбе, а да су СДС и ПДП посредством медија послали поруку да неће учествовати у његовом потписивању.

Кодекс понашања политичких партија у предизборној кампањи, који је данас потписан, предвиђа јавну осуду сваког насиља и застрашивања бирача,вршења притиска на запослене у органима и тијелима јавне управе и јавним предузећима на било ком нивоу власти, ради утицаја на њихову слободну изборну вољу.

Потписници се обавезују и на поштовање воље бирача у Републици Српској, без покушаја њиховог поткупљивања или нуђења одређених бенефиција, поштовање предизборних скупова других политичких партија, предизборног материјала других политичких партија и правила о јавном оглашавању у свим локалним заједницама (лијепљење плаката само на мјестима која су за то предвиђена), културу дијалога, поштовање другог и другачијег става и приватности сваког од учесника кампање.

Кодексом је предвиђена и јавна осуда неистина или инсинуација о учеснику кампање или члановима његове породице, те поштовање чињенице да су сви грађани, па и учесници кампање равноправни чланови друштва, једнаки пред законом, без обзира на нацију, вјеру или пол, као и осуду и предузимање законом предвиђених мјера због било каквог покушаја изборне преваре.

Потписници су се обавезали и на поштовање принципа да јавна средства не могу бити кориштена у предизборној кампањи, на јавно саопштавање обима донација из иностранства у сврху предизборне кампање, те на поштовање новинарских права и слобода, а све у циљу објективног информисања грађана.

"Ми овдје потписани предсједници политичких партија од јавности Републике Српске тражимо да помно прати понашање свих у предизборној трци, и да се према том понашању јавно и јасно одреди. Позивамо медије у Републици Српској да отворено и коректно извјештавају о евентуланим кршењима овог кодекса и тако буду коректор у предизборном процесу", наводи се у тексту Кодекса.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *