Кочићева награда Јовану Ббабићу, „Змијанче“ Ивани Спасојевић

Добитник овогодишње Кочићеве награде коју додјељује Завичајно друштво „Змијање“ Бањалука је приповједач, публициста и новинар Јован Бабић, а награда „Змијањче“ припала је Ивани Спасојевић, ученици седмог разреда Основне школе „Петар Кочић“- Доњи Бродац код Бијељине. роглашење добитника Кочићеве награде и награде "Змијањче“ за најбоље дјечије прозно дјело уприличено је у Бронзаном Мајдану код Бањалуке гдје […]

понедељак, август 13, 2012 / 23:40

Добитник овогодишње Кочићеве награде коју додјељује Завичајно друштво „Змијање“ Бањалука је приповједач, публициста и новинар Јован Бабић, а награда „Змијањче“ припала је Ивани Спасојевић, ученици седмог разреда Основне школе „Петар Кочић“- Доњи Бродац код Бијељине.

роглашење добитника Кочићеве награде и награде "Змијањче“ за најбоље дјечије прозно дјело уприличено је у Бронзаном Мајдану код Бањалуке гдје је данас одржан и књижевни час и отворено 13. ликовно саборовање "Змијање 2012“ на којем учествују сликари из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Говорећи о добитнику овогодишње Кочићеве награде, предсједник жирија Миљко Шиндић рекао је да је Јован Бабић своју новелистичку и романескну прозу писао кочићевским слободарским стилом, а фактографију претварао у приповједну умјетност.

Он је додао да је жири у конкуренцији 22 пријаве, од којих се десет односило на цјелокупно књижевно стваралаштво, а 12 на појединачно дјело објављено у 2011. години, жири једногласно донио одлуку да Кочићева награда ове године припадне Јовану Бабићу.

Бабић је рођен у Црном Лугу код Босанског Грахова 1934. године, школовао се у Дрвару, Бањалуци, Сарајеву и Новом Саду. Мањи дио радног вијека провео је у просвјети, а већи у новинарству. Објавио је десетак књига.

Овогодишњим добитницима Кочићеве награде и награде "Змијањче" честитао је и предсједник Завичајног друштва "Змијање" из Бањалуке Недељко Чубриловић.

Данашње манифестације одржане су у оквиру програма 47. Кочићевог збора који ће званично бити отворен 19. августа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *