Ко ће плакати на крају, кад Вучуревић све растјера из Требиња?

Испало свако око које је заплакало за Вуком Хамовићем! Овим коментаром на бјежање и ЕФТ из Требиња због драстичног повећања такси завршио је своју историјску конференцију за новинаре градоначелник Требиња Славко Вучуревић. Пише Небојша Вукановић Мислећи да ради велику и паметну ствар, Славко је прешао све до сада виђене границе лупетања, и бласфемичним исмијавањем цркве […]

среда, март 19, 2014 / 14:37

Испало свако око које је заплакало за Вуком Хамовићем! Овим коментаром на бјежање и ЕФТ из Требиња због драстичног повећања такси завршио је своју историјску конференцију за новинаре градоначелник Требиња Славко Вучуревић.

Пише Небојша Вукановић

Мислећи да ради велику и паметну ствар, Славко је прешао све до сада виђене границе лупетања, и бласфемичним исмијавањем цркве и светаца, називањем суграђана имбецилима и издајницима постигао серију аутоголова на свом терену.

Славкова отприлике и олако изговорена ријеч давно је изгубила било какву специфичну тежину и значај, а његов примитиван иступ и понављање неаргументованих оптужби на Додиков рачун стварају само супротан ефекат. Још од времена када је подијелио своје родно село и Зубце због пијеска, он је постао препознатљив као сеоска торокуша која само лупета, уноси подјеле, раздор и немире, и сопственим исмијавањем покушава да привуче пажњу и скрене причу са важних тема, потпуне анархије и нерада. Недолична конференција за новинаре је само један у низу примјера како нова требињска власт највише ради у Додиковом интересу, јер се он не руши блиједим копирањем и спровођењем његове политике, непотизмом, партијским гомилањем администрације и блебетањем глупости већ изношењем конкретних оптужби, афера, докумената и злоупотреба. Није ми јасно због чега поједини искусни политичари из СДС-а подржавају овакво недолично понашање, и да ли су свјесни последица јер се огромна већина грађана "пренеразује" и срамоти због понашања свог градоначелника.

 

Славко је нажалост само један у низу опозиционих политичара који праве глупости или не раде ништа. Опозиција и њени лидери су анемични, троми, безидејни, несложни и очекују да Вучић дође и сруши Додика, или да мања група ентузијаста, новинара, медија, дисидената и интелектуалаца изнесе сав терет борбе са режимом. Кад новинари отворе неку велику аферу, опозициони лидери знају се пробудити, потапшати их по рамену а онда се поново вратити у стање хибернације и чекати да неко други ради њихов посао.

Са друге стране Додик је већ направио јасну стратегију и почео жестоку кампању коју многи не виде. Трибинама и обиласком Српске покушава да преокрене ситуацију, наметне нове теме, надокнади изгубљено, амортизује ударе најопаснијих противника и дајући нова обећања и лажну наду борцима и социјалним категоријама настоји да поврати изгубљене гласаче. Прије само неколико мјесеци изгледало је да га ни Худинијеви трикови не могу спасити изборног пораза, али његов инстикт и нагон за одржањем, те анемични стари противници чије слабости добро познаје допринијели су да се потпуно врати у игру.

И док опозиција чврсто спава, а Славко лапрдањем опасно сијече грану на којој сједи, Додик истовремено у Приједору враћа у јак загрљај Марка Павића и ДНС, а потом се састаје са руским амбасадором, и док регион ћути, подржава Русе и кримски референдум. Срби су русофили по рођењу, а не треба се ни питати какву популарност у нашем народу има Владимир Путин. Играти на његову карту, пружити му подршку током Кримског референдума, састати се са Лавровим су стратешки потези које ће Додик сигурно максимално материјализовати, као што је раније искористио прилику да уз Америку једини подржи израелске нападе на Палестинце и Газу.

Због сиромаштва, недостатка посла, бројних превара бахатих политичара који су се обогатили на народној муци незадовољство грађана је велико, они траже промјене и алтернативу али питање је да ли оваква опозиција то може да искористи. Памћење просјечног гласача је кратко, посебно оних старијих који редовно иду на гласање. Додик је већ кренуо у жестоку офанзиву, а Славко и слични катастрофалним потезима окрећу вјетрове у његова једра. Опозицији не треба јачи аларм за узбуну од неколико стотина људи који су уочи Додикове трибине остали пред вратима препуног требињског Дома културе док истовремено Младен Иванић на истом мјесту није могао окупити ни стотињак присталица иако му је Требиње једино преостало локално упориште!?

Остану ли Славко и слични перјаници до октобра и не схвате ли на вријеме упозорења, опозициони политичари и наредне четири године лежерно ће без одговорности сједати у скупштинским клупама и примати добре апанаже. А можда им то и јесте крајњи циљ.0 КОМЕНТАРА

 1. Славко је можда мало импулсивно рекао оно што је гола чињеница, ја не видим у чему је он то погријешио. Зар нису имбецили они који гласањем за Додика доприносе крајњој ерозији и девастирању институција и онда кад осјете то на својој властитој кожи или дупету, потрче Додику у загрљај, мислећи да он стално носи тај ћуп злата и све ће позлатити и исплатити.

  То што Додикови лопови однесу из ХЕТ-а, могло би подмирити потребе половине становништва Требиња, таман да им дају плату, а да сједе кући њих 1000 или колико хоћеш, боље и то него што све то Додик однесе у своју централу па се онда сјети пред изборе обићи мало ко какав Дјед Мраз са саоницама и поклонима обданишта, школе, вртиће и болнице?

  Зар се то зове политика? Зар је то спасоносно рјешење и излаз из очигледног галопирајућег сиромаштва широких народних маса?

  Зар је битно Требињцу без посла, што Додик слави Путинов добитак на Криму? Да нас неће сад лијепо преселити све тамо на Крим, па да имамо уједно и заштиту великог руског православног брата и нафту коју ћемо продавати и од које ћемо срећно и богато проживјети? Зар неко мисли да је ту излаз? Па и све да добијемо та богатства на Криму ми сами, Додик би и то успио покварити и деспотизовати, тако да би и Путину главобољу стварали због које би нас истим аутобусом вратио назад у Требиње или РС.

 2. Nas problem i jeste sto alternativa Kurti u ovoj konstelaciji odnosa u RS-u je MURTA !
  Uz manje buke i galame slican rezultat ima i Obren Petrovic u Doboju i SDS-u ne pada na pamet da prije izbora dovede nove sposobnije i nekompromitovane kadrove nego izgleda da stvarno misli da ce ce narod glasati za nih zato sto vise nepodnosi Dodika i misli da ce opozicija biti manje zlo od Don Mile…

  Славко је нажалост само један у низу опозиционих политичара који праве глупости или не раде ништа. Опозиција и њени лидери су анемични, троми, безидејни, несложни и очекују да Вучић дође и сруши Додика, или да мања група ентузијаста, новинара, медија, дисидената и интелектуалаца изнесе сав терет борбе са режимом.

 3. Ovakve strane pljačkaše i okupatore kao što je EFT sa Hamovićem, koji su oteli naš rudnik Stanare treba proterati iz Republike Srpske i iz BiH i sa naših rudnika i vratiti svešto su nam otelu u rudniku, ni mi ne otimamo enegleske rudnike pa neće ni oni naše.
  EFT i ovaj Hamović su ovde zbog otimanja rudnika i praljanja za sebe termo i hidrolekerana kao da je ovo Englesak a na srpska zemlja..
  Zamislite da su nas okupiali englezi u ratu tako da ostane.
  E to je isto sa otimanjem naših rudnika i reka i davanjem ovakvim lopovima. Nisu to nikakvu investitori, to su kolonijalisti koji idu po svetu i otimaju sve što mogu oteti od prirodnih resursa, mi smo pretvoreni u Afriku, dolazi i uzim ko šta hoće. Može li neko naš narod zaštiti od otimanja prironih resursa vrednih stotina milijardni evra. Neko će jednog dana odgovarati za ovoliku štetu koja nam je nanesena.
  Strani ili bilo koji drgui investitor koji bu uložio dobio bi povrata uloženoga sa kamatom, a ovo je otimanje rudnika.
  Bagra pljačkaška je dobla od izdajnika rudnikna poklon da plaćaju koncesionu nadoknadu kao državna termoelktrana.
  Tada je na vlasti bio SDS-PDP. I sad takvi isti kao što je SNSD koji je oteo rudnike Gacko, Ugljevik i reku Drinu i dao strancima treba da dođu ponovo na vlast.

 4. Ово што ради Додик према општинама Херцеговине и других регија у којима нема власт савршено личи на оно што су радили и говорили Енглези док су колонијално управљали Индијом.

  Када би се Индијци побунили због свог крајње бједног и понижавајуће ропског положаја, Енглези би њима овако: што сте ви Индијци чудни људи и стално незадовољни, ми вам пошаљему једног енглеског лорда за управитеља, ви незадовоњни, ми промјенимо па пошаљемо другог енглеског лорда поново за управитеља, ви се и даље буните. Ми вам пошаљемо трећег енглеског лорда, ви опет буну спремате, па не очекујете ваљда да вам ми Енглези поставимо свог краља за управитеља Индије?

  Свака сличност са причом Додик и Херцеговина је истинита.

 5. harper, 19.03.2014. 15:17:42

  Pitanje za tebe:
  Na koji način Banja Luka krade pare iz Hercegovine, kako to radi i na koji način?
  Šta je u stvari ukradeni novac iz termoelektrane?Koji je to novac? Na kom principu se dešavaju te krađe?
  Pojasni nam malo da vidimo jesi li kompetentan da pričaš o državnim firmama?

 6. Е рођаци моји, не мере јаре и паре. Не мере. Не мере се шенлучити, тући и тјерати образоване (и обрезане), а овамо хтјети добар живот. Не иде то, никако. 21 је вијек, рођаци. Оћете Славка, ето вам Славка! И шта онда. Па ништа. Села опусте, градови пропадају, нико ништа не ради. А зашто? Па зато што су паметни побјегли од курчевитих. Гдје? Па код Шваба рођаци. Ко је крив? Па ја нисам. А није ни Додо. Сигурно. x-(

 7. Opozicija dobija izbore, Milhauzena ništa više ne može spasiti od izbornog poraza, ali zaista ostaje problem da ista ta opozicija nije svjesna u kakvom se jadnom ekonomskom, i socijalnom uopšte, stanju nalazimo. Opoziciona teza; teza o tome da nam je potrebna evolucija, ponajbolje oslikava interntost sadašnje opozicije. Daleko od toga da je potrebna revolucija na ulici, ali govoriti o političkoj evoluciji u zemlji u kojoj je korupcija doslovno legalizovana (“posao u 4 oka sa prešjednikom“) i u kojoj je jedini uspjeh vlade novo zaduživanje; to je, nažalost, težak nedostatak sluha…. – S obzirom na ovo, Vučurevićeve izjave i jezik su, nažalost – svijetla tačka opozicionog djelovanja….

  Opozicija treba da pokaže ozbiljnost i da ubijedi ljude da je spremna na teške rezove u dosadašnjoj politici…za sada su neubjedljivi….i za sada, kako novinar reče, zaista stoji da su im skupštinske klupe i nezaslužene beneficije više nego dovoljne…

 8. Sutra se navrsava 21 godina od pogibije malog heroja SPOMENKA GOSTICA koji je svoj zivot dao za Republiku Srpsku! Sjetimo ga se sutra i zapalimo mu svijecu za pokoj duse.. da njegova zrtva ne bi bila uzaludna! Borci Vojske Republike Srpske.

 9. herctref, 19.03.2014. 15:57:33
  Ако те занима како читај само службене гласнике,они представљају хронику криминала.
  Сада када су прочитани да нико други не може тровати мишеве по Требињу него фирма из Лакташа почели су доводити за руке фирме из Сарајева које су до јуче продавале на пијацама ЦД-ове и шарене диско кугле да узимају милионске послове у термоелектранама на једну понуду на Истоку колоније Српске.
  То је вјероватно врх леденог бријега када је видљиво голим оком свакоме ко има вољу да прегледа службени гласник.

 10. Динкић Млађан, 19.03.2014. 17:01:50

  Imam volju ali ne znam šta da čitam, tj gdje da čitam u moru službenih glasnika. Ili nam daj neki konkretan primjer ili putanju do mjesta gdje možemo pročitati nešto konkretno, tj kako Banja Luka krade pare od termoelektrana i hidroelektrana?

 11. Динкић Млађан, 19.03.2014. 17:01:50
  EPRS se sistematski pljčka i razara 22 godine samo da ne bi ostalo novca za izgradnju nodih elektrana, jer radee na ispuwenju direktive o liberalizaciji tržište električne energije i prepuštenju svih energenata i hidroptencijala Zapadu.To imamo priliku videti na primeri davanja kompletnog rudnika Stanari, Uljevik, Gacko stranom okupatoru da za sebe grade termoelektrane, to se isto radi sa hidropotencijalima na reci Drini.
  Ta pljačka je postignuta donošenjem zakona o koncesijama po kojima po istim uslovima na naše prirodne resurse mogu dobiti koncesuju u strane korporacija kao i državna elektrane.
  Sav novac od prodate struje se troši i još dovode do gubitaka. EPRS ima 10000 radnika viška x (1000 KM +66%doprinosi+topli obrok+bonovi za struju+regres+putni troškovi)=200 miliona.
  To je samo malo deo gde se može uštedeti, nemilice se krčmi novac na javnim nabavkama na firmama podizvođačima na tekućim održavanjima, na remontima, na eksploataciju rudnika.
  Drugi način uštede postigao bi se prepolovljvavanjem plate svim zaposlenim u EPRS, čime bi se postiglo dodatnih 250 miliona uštede na godišnjem nivou.
  Kada bi EPRS radila kajnje racionalno i domaćinski mogla bi ostvarivati minimalnu godišnju dobit 1,5 milijardi KM.
  Taj novac bi bio sasvim dovoljan za izgradnju svih hidroelektrana, a imamo velike hidropotencijale na velikim HE na Drini i stotinama malih HE po ostalim rekama.
  Termoelektrane ne treba graditi u narednih 50 godina. U prvoh fazi treba iskoristiti sve obnovljve izvore energije, a to bi značilo pokupiti svu energiju koja nam vekovima protiče rekama a mi nismoi u stanju da se sagnemo i uzmemo je.

 12. Не би било лоше да ове Вукановићеве текстове прочитају господа Чавић, Иванић и Босић. Могли су га предложити као заједничког кандидата опозиције за Предсједника РС?! Било би им боље да су њега изабрали и за начелника Требиња.

 13. Нажалост овај Вуканов текст је наставак и још један наговјештај онога што се видило на БН неки дан кад је радио извјештај о Докурчевом доласку у Требиње.
  Оволико благ и пун разумијевања Вукан није ни према коме одавно био, а још му Докурац одговара на питања. Кад се свему томе дода и овај текст у коме му прогнозира опстанак на власти могу да кажем да је и Вукановић нажалост почео да скреће.

 14. Управо то, мислим да Вукан (како га од милоште прозва прешједник) игра добро његову улогу тројанског коња, али Вукане, пази се да не останеш само коњ.

  Неко је мене питао за Бањалуку, ја стварно Бањалуку нисам ни поменуо нити сам на њу мислио када сам помињао „фамилију“ (ако неког асоцира г-ђа Милекић, ништа случајно). Ко не разумије и ово што је Динкић нацртао, као ни многе друге ствари, тако да рецимо хидраулична уља за трафое у системима ЕПРС-а они набављају неком посебном погодбом, преко неких трећих лица, а све опет из РФУМ чисто да неком оставе позамашну провизију и тако даље и тако редом. Уз све то, колики је производни капацитет ХЕТ-а и РИТЕ-а, а колико је малобројно и неразвијено подручје те исте Херцеговине? Када би се ослонили на те капацитете могли су бити други Монако, а нису ни на нивоу Малог Мокрог Луга, зато што их перфидно пљачкају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *