Kлуб Срба ће подржати Лагумџијину смјену

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да ће Клуб Срба подржати иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика за смјену министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, уколико он претходно сам не поднесе оставку на ту дужност. „Лагумџија је прекршио Устав БиХ, што не може проћи некажњено“, рекао је […]

уторак, август 7, 2012 / 18:27

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да ће Клуб Срба подржати иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика за смјену министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, уколико он претходно сам не поднесе оставку на ту дужност.

„Лагумџија је прекршио Устав БиХ, што не може проћи некажњено“, рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да је Лагумџија поступио по диктату предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да БиХ гласа за Резолуцију о Сирији на недавној Генералној скупштини УН, при чему Изетбеговићев став нису потврдила друга два члана Предсједништва БиХ, што показује, како каже, и то да се Изетбеговић и Лагумџија „добро разумију и да исто мисле“.

Кошарац је нагласио да је Лагумџија још једном показао право лице и да не може бити искрен партнер Републике Српске, те да у будућности не може очекивати њену подршку.

"Званичници из Републике Српске су још од када је Лагумџија именован на ту дужност тврдили да се, када је ријеч о Министарству иностраних послова, неће ништа промијенити у односу на вријеме када је на његовом челу био Свен Алкалај", напоменуо је Кошарац.

Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Лазар Продановић изјавио је данас Срни да ће, вјероватно, на првој наредној сједници Представничког дома посланици из Српске покренути иницијативу за смјену министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије због издавања нелегалне инструкције представнику БиХ у Генералној скупштини УН.

Из СДП-а БиХ данас нико није био доступан Срни да изнесе став те странке поводом позива предсједника Републике Српске Милорада Додика да Лагумџија поднесе оставку и најаве да ће у супротном клубови посланика из Српске покренути процедуру за његову смјену.

"Док се ова ситуација не разријеши, суспендовани су сви договори шесторке", најавио је Додик данас у Бањалуци.

Додик је најавио да ће бити размотрено и подношење кривичне пријаве против Лагумџије због кршења Устава у случају самосталног дјеловања приликом гласања БиХ у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сирији.

Представник БиХ је током гласања у Генералној скупштини УН подржао резолуцију о Сирији коју је предложила Саудијска Арабија и којом се изражава отворена подршка оружаној побуни против владавине сиријског предсједника Башара ал Асада.

Инструкцију да гласа за резолуцију добио је из кабинета министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, на основу сугестије предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *