Кипру пријети банкрот уколико не постигне споразум о помоћи

Кипар би могао банкротирати уколико у року од неколико дана не постигне споразум о помоћи са међународним кредиторима, изјавио је званичник владе у Никозији. „Уколико у наредних неколико дана Кипар не успије да осигура између 250-300 милиона евра, држава би могла банкротирати због немогућности враћања зајмова”, изјавио је стални секретар у министарству финансија Кристос Патсалидес, […]

уторак, децембар 18, 2012 / 06:18

Кипар би могао банкротирати уколико у року од неколико дана не постигне споразум о помоћи са међународним кредиторима, изјавио је званичник владе у Никозији.

„Уколико у наредних неколико дана Кипар не успије да осигура између 250-300 милиона евра, држава би могла банкротирати због немогућности враћања зајмова”, изјавио је стални секретар у министарству финансија Кристос Патсалидес, а пренијела француска новинска агенција АФП.

Патсалидес је рекао да влада Кипра нема „план Б” у случају да не успије да постигне споразум са међународним кредиторима.

Ослабљена кипарска влада жели да посегне у пензионе фондове и друга средства полувладиних организација пошто у овом тренутку није у стању да другдје осигура такав износ на краткорочној бази.

Запослени у сектору телекомуникација протестовали су против таквог потеза, пошто страхују да им новац неће бити враћен.

Патсалидес је рекао да је влади потребно укупно 420 милиона евра, али да је 170 милиона евра већ обезбијеђено из „спољних извора”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *