Кипар: Укинуте мјере контроле капитала

На Кипру су од данас укинуте све преостале мјере контроле капитала у банкарском систему, које су биле уведене током финансијске кризе 2013. године. Кипар је једина земља еврозоне које је ограничила токове капитала, пошто је била суочена са масовним подизањем новца из банака. Контроле су ублажене у јануару. Грађани више неће бити ограничени на 20.000 […]

понедељак, април 6, 2015 / 12:17

На Кипру су од данас укинуте све преостале мјере контроле капитала у банкарском систему, које су биле уведене током финансијске кризе 2013. године.

Кипар је једина земља еврозоне које је ограничила токове капитала, пошто је била суочена са масовним подизањем новца из банака. Контроле су ублажене у јануару.

Грађани више неће бити ограничени на 20.000 евра које мјесечно могу да пребацују у стране банке, односно за путнике неће важити ограничење од 10.000 евра које могу да изнесу из земље, пренио је Би-Би-Си.

Кипар је примио пакет помоћи од десет милијарди евра од ЕУ и Међународног монетарног фонда након што су највеће кипарске банке дошле на ивицу колапса у марту 2013. године због великих губитака у Грчкој.

Друга банка по величини на острву, „Кипарска народна банка“, угашена је, а конфисковани су депозити већи од 100.000 евра у „Банци Кипра“, највећој финансијској институцији у земљи.

Ове мјере биле су дио договора са кредиторима о исплати десет милијарди евра помоћи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *