Кина отвара за странце своје тржиште платних картица

Кина ће отворити своје тржиште платних картица за стране компаније, чиме ће омогућити фирмама, попут Визе и Мастеркарда, да имају директан присту том тржишту, процјењеном на више од 6.000 милијарди евра. Почев од 1. јуна, странци ће моћи да формирају сопствено предузеће у овом сектору и да захтјевају од кинеске централне банке дозволу за картичарско […]

среда, април 22, 2015 / 23:34

Кина ће отворити своје тржиште платних картица за стране компаније, чиме ће омогућити фирмама, попут Визе и Мастеркарда, да имају директан присту том тржишту, процјењеном на више од 6.000 милијарди евра.

Почев од 1. јуна, странци ће моћи да формирају сопствено предузеће у овом сектору и да захтјевају од кинеске централне банке дозволу за картичарско пословање, објавио је кинески Државни пословни савјет на свом порталу, а преноси Ројтерс.

Та одлука, како се наводи, ставиће тачку на монопол јавног предузећа Чајна ЈунионПеј (Цхина УнионПаy) и омогућити америчким компанијама Визи и Мастеркарду, главним свјетским актерима у сектору, да конкуришу овој кинеској компанији.

На Берзи у Њујорку јутрос су акције Визе скочиле 5,8 одсто, а Мастеркарда 4,6 одсто.

Трансакције путем банкарских картица у Кини у прошлој години вриједиле су укупно 42.380 милијарди јуана (6.375 милијарди евра), према статистици централне кинеске банке, уз раст од 33 одсто у односу на 2013. годину.

Отварање тржишта платних картица за стране актере, како се оцјењује, требало би да ријеши спор између Кине и САД, стар неколико година. Године 2012. Свјетска трговинска организација оптужила је Пекинг за дискриминацију картичарских фирми.

Из компаније Виза поручили су да ће проучити нова кинеска правила и модалитете пословања на том тржишту, док из Мастеркарда још нису коментарисали најновију одлику Пекинга.

Обје групе засад користе мрежу ЈунионПеја за трансакције у јуанима, уз плаћање одређене провизије.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *