Казахстански Дејтон: Мир у рађању или предах од рата

Мировни преговори, који су окупили представнике сиријске владе и побуњеничких група, почели су данас у казахстанској престоници Астани.

понедељак, јануар 23, 2017 / 11:33

Мировни преговори, који су окупили представнике сиријске владе и побуњеничких група, почели су данас у казахстанској престоници Астани.

Побуњеници су саопштили да неће преговарати директно са представницима владе на првој сесији, али су на отварању скупа сјели за исти сто са другом страном.

Представници двије стране сједили су за истим столом док је министар спољних послова Казахстана Кајрат Абдрахманов држао говор којим је отворио конференцију.

За сада је нејасно да ли би побуњеници могли да преговарају директно са делегацијом сиријске владе на каснијим сесијама.

Побуњеници су саопштили да ће преговори бити фокусирани на јачање крхког примирја у чијем су успостављању прошлог мјесеца посредовале Русије и Турска, док се Дамаск у међувремену заложио за "свеобухватно" политичко рјешење сукоба и инсистира на томе да побуњеници положе оружје у замену за споразум о аменстији.

Преговоре у Астани организују Иран и Русија, који подржавају сиријску владу, и Турска која подржава побуњенике.

У неколико рунди неуспјелих преговора у Женеви, политички представници опозиције били су у вођству у преговорима са делегацијом сиријске владе. Међутим, у Астани је 14-члана делегација опозиције сачињена само од побуњеника који су водили оружани устанак, док а којима пружа подршку двадесетак правних и политичких савјетника. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *