Катар се јада СТО на санкције саудијског блока

Катар је поднио жалбу Свјетској трговинској организацији (СТО) против три од четири арапске земље које су прекинуле дипломатске односе с Дохом.

уторак, август 1, 2017 / 11:20

У саопштењу касно синоћ Катар је навео да је органу СТО за рјешавање спорова поднио жалбу у којој наводи да Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин крше законе и споразуме о трговини.

Те три земље и Египат су почетком јуна прекинуле дипломатске односе и саобраћајне везе с Катаром, оптужујући га да подржава тероризам, што Катар негира.

У жалби се позива на „званичан и транспарентан дијалог и консултације“ с три заливске земље и објашњава на који начин су прекршиле трговинске споразуме и законе, према саопштењу катарских власти.

Бојкотовање Катара, наводи се у саопштењу, не штети само тој земљи, која је највећи извозник течног природног гаса на свијету, него и његовим трговинским партнерима.

Према правилима СТО, стране у спору имају рок од 60 дана да ријеше проблем кроз преговоре. Уколико не успију, Катар може да тражи оснивање независне комисије која може да натера три земље да прекину изолацију или да их казни.

Изолација Катара је за посљедицу имала скупљи увоз и преусмјеравање летова на скупе заобилазне путеве.

Катарски министар економије и трговине Ахмед бин Џасем бин Мухамед Ал Тани састао се у међувремену у Женеви са предсједником СТО и адвокатима специјализованим за трговинске спорове.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *