Касиповић: Данас камп за информатичаре, сутра и за математичаре, физичаре…

Министар просвјете и културе Републике Српске /РС/ Антон Касиповић рекао је да је циљ Министарства да у Кампу за талентоване информатичаре РС, који ће у Бањалуци бити одржан од 19. до 25. августа, окупити талентоване средњошколце из цијеле Српске како би им помогли да развијају знања, способности и интересовања. "Министарство и као покровитељ овог кампа […]

четвртак, август 16, 2012 / 11:43

Министар просвјете и културе Републике Српске /РС/ Антон Касиповић рекао је да је циљ Министарства да у Кампу за талентоване информатичаре РС, који ће у Бањалуци бити одржан од 19. до 25. августа, окупити талентоване средњошколце из цијеле Српске како би им помогли да развијају знања, способности и интересовања.

"Министарство и као покровитељ овог кампа настоји да подржи талентоване ученике, а иницијатива за његово организовања потекла је из бањалучке Гимназије и утемељена је на успјеху њених информатичара који су на такмичењу на нивоу БиХ освојили прво и треће мјесто", рекао је Касиповић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, недавни успјеси ученика из РС на информатичким такмичењима подстичу Министарство да у наредној школској години организује сличне кампове и када је ријеч о математици, физици и другим областима у којима ови ученици постижу добре резултате.

"Овај камп сигурно ће допринијети да наши ученици и у наредном периоду постижу што је могуће боље резултате и да стварамо основу за наставак њиховог школовања на дефицитарним студијским програмима информатике и математике“, додао је Касиповић.

Директор бањалучке Гимназије Зоран Пејашиновић подсјетио је да је ученик Гиманзије Андреј Иваниш првак БиХ у информатици, а да је Александар Келечевић на истом такмичњењу заузео треће мјесто, као и да они у септембру иду на Информатичку олимпијаду у Милано.

„Идеја кампа је да окупи најбоље средњошколце који се баве информатиком и који су постигли одређене резултате да заједно раде и да им предавање држе професори са Електротехничког факултетета", појаснио је Пејашиновић.

Он сматра да ће овај камп допринијети афирмацији младих информатичара, саме струке, као и да ће постати традиционалан.

"Учесници кампа биће смјештени у хостелу, а осим радног дијела биће у прилици да обиђу знаменитости Бањалуке, компанију `Ланако` и водићемо их на излете“, додао је Пејашиновић.

Камп у коме ће учествовати 18 средњошколаца из Републике Српске одржаваће се у Бањалуци од 19. до 25. августа. /крај/рр/даОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *