Карикатура шири страх од протеста

Француска полиција забранила је протест муслимана испред Велике џамије у Паризу, док уредник сатиричног недељника „Шарли Ебдо” најављује да ће доштампати издање са провокативним карикатурама пророка Мухамеда, пошто је тираж од уобичајених седамдесет пет хиљада примерака продат у среду за само два сата. „Правимо карикатуре и исмевамо читав свет, а само када изађе цртеж пророка […]

петак, септембар 21, 2012 / 07:28

Француска полиција забранила је протест муслимана испред Велике џамије у Паризу, док уредник сатиричног недељника „Шарли Ебдо” најављује да ће доштампати издање са провокативним карикатурама пророка Мухамеда, пошто је тираж од уобичајених седамдесет пет хиљада примерака продат у среду за само два сата.

„Правимо карикатуре и исмевамо читав свет, а само када изађе цртеж пророка Мухамеда, то се проглашава за провокацију”, рекао је Стефан Шарбоније који се прекјуче сликао у свим француским новинама са „Шарли Ебдоом” чија је насловна страна прекривена карикатуром Мухамеда у инвалидским колицима које гура ортодоксни Јеврејин.

Шарбоније тврди да неће подлећи цензури и да „у лаичкој држави свако има право на слободу мишљења”. Уколико неко мисли да то вређа његова осећања или личност, може да потражи правду регуларним путем преко суда, додаје уредник, чији је лист више пута исмевао екстремну католичку десницу. То што га обезбеђују агенти у цивилу, док редакцију чувају униформисане полицијске снаге, њему, како каже, не смета.

„Бар неће моћи да иду у акцију расељавања Рома”, рекао је Шарбоније, алудирајући на недавне полицијске акције у којима је срушено неколико нехигијенских насеља, док су стотине Рома враћене у Румунију и Бугарску.

Иако не доводи у питање новинарску слободу, званични Париз страхује од исламских екстремиста и њихових следбеника који би могли да угрозе безбедност француских школа и дипломатских представништава широм света. Ни у унутрашњости земље, у којој према проценама живи око четири милиона муслимана, није упркос забранама организованих протеста могуће спречити све спонтане изливе беса и насиља. Шарбоније протестује против колективне атмосфере страха, јер је то управо оно „што исламски фундаменталисти желе да постигну”.

И британско-индијски писац Салман Ружди, коме је због „Сатанских стихова”, из Техерана 1989. изречена смртна пресуда, због чега је 13 година живео скривајући се, изјаснио се против стварања атмосфере страха. То је „управо оно што фундаменталисти хоће да постигну”, рекао је Ружди који је управо ових дана објавио своје мемоаре, највећим делом посвећене његовом животу у унутрашњој имиграцији под сталним полицијским надзором.

Сједињене Америчке Државе предузимају „агресивне кораке” како би заштитиле своје амбасаде широм света, изјавила је јуче америчка државна секретарка Хилари Клинтон, демантујући да су САД биле упозорене о нападу на своје дипломатско представништво у Либији.

Демонстрације против филма „Невиност муслимана”, где се омаловажава пророк Мухамед, одржане су и у Исламабаду у коме је од полицијског сузавца и метака повређено 11 особа, као и у неколиким градовима Индонезије.

Око триста Авганистанаца је у Кабулу учествовало у протестима против антимуслиманског америчког филма и карикатура објављених у Француској. На том скупу одржаном у делу града где се налази највећи број страних представништава, подједнако су осуђивани и Французи и Американци. „Смрт Француској, смрт Америци!” одјекивало је у Кабулу на протестима против вређања исламског пророка.0 КОМЕНТАРА

  1. Ништа око овога није и не дешава се спонтано, као мује цијелог свијета се изреволтирале на неки филм који нису ни погледали, а колико је њих видјело клип на јт
    http://www.youtube.com/watch?v=qmodVun16Q4&feature=player_embedded

    око чега је и настала та тарапана, а сад још неко нацрто карикатуру у новинама које арапи и не знају читати?

    Мислим, све то док се рецимо у Сирији води окупаторски рат од стране истих ових против којих мујаге демонстрирају широм свијета, али су ту нашли заједничку тачку интереса, али њих не погађа окупација њихових нафтних поља од стране „великог сатане“ него их ето само нервира што неки аматер снимио аматерски филм? Блах…:P
    Бојим се да их нико ништа није питао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *