Капитулант или реалиста: Преминуо посљедњи командант Вараждинског корпуса

Генерал бивше ЈНА Владимир Трифуновић преминуо је на Војно медицинској академији у Београду, преносе данас београдски медији.

уторак, јануар 17, 2017 / 15:18

Генерал бивше ЈНА Владимир Трифуновић преминуо је на Војно медицинској академији у Београду, преносе данас београдски медији.

Генерал Трифуновић биће сахрањен у Босни и Херцеговини.

Трифуновић је 22. септембра 1991. године предао касарну у Вараждину са великом количином наоружања, међу којим су били и тенкови, како он тврди, да би спасао 280 војника и официра, док су му жена и деца били таоци.

Он је тврдио да је подређенима издао задатак да онеспособе технику и борбена средства и да непријатељу нису оставили готово ништа. Хрватска страна опет тврди да је овим потезом ватрена моћ Збора народне гарде повећана за 300 пута.

Заузврат је од Хрвата тражио да припадницима ЈНА буде обезбеђен сигуран транспорт до слободне територије.

У Београду је 1995. осуђен за издају, на 11 година затвора, у трећем судском процесу, да би га после снажног притиска јавности тадашњи председник СРЈ Зоран Лилић аболирао 1997. године.

Врховни суд Србије је 2010. године укинуо пресуду против њега и групе његових официра.

Окружни суд у Вараждину га је 1993. године правоснажно осудио за ратни злочин на вараждинском подручју, али је жупанијски суд у Вараждину на његов захтев 2013. одлучио да обнови поступак.

Објавио је три књиге о свом случају „Моја борба за истину”, „Буђење савести – у борби за истину и правну државу” и „Нећу милост”. 0 КОМЕНТАРА

 1. Причао ми један човјек који има пословне контакте са Вараждином да је тамо радо виђен гост Јуниор Владимирец да сједи са жупаном и политичарима и да има добар бизнис.
  Усташе иначе веома похвално причају о покојнику још док је био жив,могуће је да је процес у Кроацији био чиста фарса,чисто да се власи не досјете.
  Ако има сина значи да овај брат по крижу није лагао,није ни Ујки сваку вјеровати.

 2. Он је тврдио да је подређенима издао задатак да онеспособе технику и борбена средства и да непријатељу нису оставили готово ништа.

  Тепић им није оставио ништа, рђо. Ти си им дао све на тацни.

 3. Још један од усташких зетова, који нам је јебао мајку. Желим му дуг и неугодан боравак у паклу. Ко изда свога, нек ископа двије раке, једну за себе, а другу за свога.

 4. A šta o generalu Trifunoviću misli 280 porodica čiji su članovi živi i zdravi stigli kućama ? A da li bi epilog rata u Hrvatskoj bio drugačiji da je 280 ljudi ostavilo svoje živote u Varaždinu ?
  Mnogo još pitanja …..

 5. @ niks,19.01.2017. 23:24:37

  Da. Epilog rata bi bio drugačiji da se Hrvati nisu dokopali onolikih tenkova iz kasarne u Varaždinu. Do tada su hrvatske snage mogle voditi samo gerilski rat. Od pada varaždinske kasarne postaju prava vojska. Više od 150 tenkova i oklopnih transportera, masa artiljerije, 25000 kalašnjikova. stotine hiljada tona municije, granata, eskploziva.

  Trifunović je tada bio komandant armije koja je raspolagala sa 200 aviona i 2000 tenkova. A predao se grupi momaka sa kalašima, ručnim bacačima i po nekim protiv avionskim topom. Sramota je to. Nema spora.

 6. @niks
  „A šta o generalu Trifunoviću misli 280 porodica čiji su članovi živi i zdravi stigli kućama ?“

  A шта о генералу мисли много већи број породица чији чланови нису дошли живи кућама? Који су убијени тим оружјем које је предао непријатељу. Располагао је оружјем којим је могао прегазити непријатеља. Треба овдје поменути да то није само његова кривица и одговорност. Озбиљна држава би повјешала и њега и надређене официре из Београда.

  Рођени брат му је јако лијепо живио током рата, као СДС кадар на царини. Прије неколико година га видјех на некој конференцији за штампу као лидера СНСД пензионера.

 7. Силна се памет просипа на овој теми, а нико не да постави питање како је могло доћи до тога да се генерал доведе у дилеми да ли за 150 тенкова треба жртвовати 280 дјеце.

  Нека генерал почива у миру, а матер треба јебати онима који су га довели у ту ситуацију.
  Умјесто да им јебу матер Срби те идиоте величају.

  Толико од мене по овој теми.

 8. @ Симо П. Ороз,20.01.2017. 11:29:38

  General je sam sebe doveo u takvu situaciju. Nije on bio bilo ko – bio je general sa vojnom opremom vrijednom pola milijarde tadašnjih dolara. Do vam je danas 2-3 milijarde KM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *