Капетана Драгана изручују Хрватској

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, ове неђеље биће изручен Хрватској и његово појављивање у Сплиту очекује се у четвртак 9. јула у јутарњим сатима. У сплитском Жупанијском суду обављају се припреме за прихват Васиљковића, који је у аустралијском притвору провео готово девет година. Њему на терет стављају наводне ратне злочини над цивилима и ратним […]

понедељак, јул 6, 2015 / 11:56

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, ове неђеље биће изручен Хрватској и његово појављивање у Сплиту очекује се у четвртак 9. јула у јутарњим сатима.

У сплитском Жупанијском суду обављају се припреме за прихват Васиљковића, који је у аустралијском притвору провео готово девет година. Њему на терет стављају наводне ратне злочини над цивилима и ратним заробљеницима од 1991. до 1993. године.

Васиљковићу је прошлог мјесеца додијељен бранилац по службеној дужности, сплитски адвокат Дарко Станић, иначе партнер из некадашње заједничке адвокатске канцеларије са Евелином Тонковићем, данашњим замјеником министра унутрашњих послова. Станић је врло искусан управо на подручју ратних злочина, јер је бранио једног од оптужених у случају "Лора", али и припаднике ЈНА оптужене за злочине над цивилима. Има и подужу листу референци у најтежим кривичним предметима.

Управо избор Васиљковићевог адвоката изазвао је проблеме на Жупанијском суду у Сплиту, јер је више сплитских адвоката одбило да га заступа, док се Боривој Милошевић, који је накратко био именован, врло брзо извинио због планираног годишњег одмора.

Сам Васиљковић је изјавио да су му чак два хрватска адвоката отказала пуномоћ, те да је један од њих примио озбиљне пријетње упућене породици. Још је отворена могућност да га умјесто Станића заступа неки други адвокат, јер као аустралијски држављанин има право на плаћену одбрану пред хрватским судом.

Након изручења хрватским властима у четвртак ујутро, Васиљковић би требало да буде предат сплитском жупанијском државном тужилаштву које против њега води истрагу. Тамо ће га испитати истражиоци који би потом требало да затраже да му се одреди истражни затвор, у којем би чекао суђење.

Према раније објављеној процедури, из Аустралије би у Хрватску требало да га доведу наоружани хрватски полицајци који би требало да буду с њим током лета, пише Тпортал.хр.0 КОМЕНТАРА

  1. Predsjednik odmah da prekine diplomatske odnose sa Hrvatskom i raspise referendum sa pitanjem: “Da li ste da gradjani boljeg entiteta ljetuju u Hrvatskoj i dolje troše krvavo dobijene pare koje je predsjednik namakao od većeg i manjeg ruskog kredita“.

  2. Kapetan Dragan nije nikog zaklo, nije činio nikakve zločine u Kninskoj Krajine, samo je branio srpski narod od okupacije. Oni koji su činili zločine, klali, ubijali, palili poput dokazanog zločinca Orića su oslobođeni u Hagu.

  3. Žalosno je da je Srbija tako malo učinila da spreči ovo izručenje i zatraži da se ovom čovjeku sudi u Srbiji.Ali takvi smo.Puna nam usta demokratije i patriotizma a kada to treba pokazati na djelu zavučemo se u mišiju rupu.Sretno junače.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *