Канада прекинула дипломатске односе са Ираном

Канада је затворила своју амбасаду у Ирану и прекинула дипломатске односе са том земљом, оптужјући Иран да „представља озбиљну пријетњу за свјетски мир и безбједност”. Такође, у року од пет дана наређено је свим преосталим иранским дипломатама да напусте Канаду, саопштио је канадски министар спољних послова Џон Берд, пренио је АП. Берд је у саопштењу […]

субота, септембар 8, 2012 / 05:09

Канада је затворила своју амбасаду у Ирану и прекинула дипломатске односе са том земљом, оптужјући Иран да „представља озбиљну пријетњу за свјетски мир и безбједност”.

Такође, у року од пет дана наређено је свим преосталим иранским дипломатама да напусте Канаду, саопштио је канадски министар спољних послова Џон Берд, пренио је АП.

Берд је у саопштењу навео да Канада званично сматра да је Иран држава која спонзорише тероризам и дао дугачак списак разлога због такве одлуке.

Као примјер, Берд је навео ирански нуклеарни програм и војну помоћ Сирији. Он је додао да поред тога, ирански режим стално пријети Израелу и даје антисемитске изјаве, подстичући тиме на геноцид.

Портпарол иранског министарства спољних послова Рамин Мехманпараст оцијенио је да је одлука Канаде „исхитрена и екстремна”, додајући да ће Иран ускоро узвратити на то, јавила је полузванична иранска новинска агенција Фарс.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *