Кампањци од данас на терену

Од данас официјелно почиње изборна кампања за локалне изборе у БиХ, који ће бити одржани 7. октобра.  "Правила понашања у изборној кампањи су иста као и до сада. Прописана су Изборним законом, тако да од учесника на изборима очекујемо фер и коректну кампању у складу са правилима доброг изборног владања у Европи", саопштено је из […]

петак, септембар 7, 2012 / 08:13

Од данас официјелно почиње изборна кампања за локалне изборе у БиХ, који ће бити одржани 7. октобра.

 "Правила понашања у изборној кампањи су иста као и до сада. Прописана су Изборним законом, тако да од учесника на изборима очекујемо фер и коректну кампању у складу са правилима доброг изборног владања у Европи", саопштено је из ЦИК.

У изборној кампањи је забрањено уништавање изборног материјала других кандидата или странака, вођење кампање на начин којим се нарушава полна, односно родна равноправност, пријетње, као и ношење оружја на политичким скуповима, биралиштима или у њиховој околини.

"Забрањено је и обећавање поклона, награда и других облика материјалне користи, као и ометање медија у извјештавању током избора, а поготово се не смије користити језик мржње или језик који код другог изазива страх", навео је Предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранко Петрић.

Он је нагласио да ЦИК БиХ не очекује драстична кршења Изборног закона, већ да од више од 30.000 учесника локалних избора очекује да себе, своје програме и странке предстве на најбољи могући начин, у демократској атмосфери, толеранцији и међусобном уважавању.

"Овом приликом позивамо политичке странке, кандидате и присталице политичких странака, коалиција, као и независне кандидате и њихове присталице, те запослене или на други начин ангажоване у изборној администрацији да се уздрже од изјава које дижу тензије и да воде фер изборну кампању", поручио је предсједник ЦИК БиХ.

Због кршења Изборног закона и некоректног понашања према изборном процесу на прошлим општим изборима, ЦИК за 300 чланова општинских бирачких одбора изрекао казну забране ангажовања у року од четири године, укључујући и новчане казне у распону од 200 до 1.000 КМ.

У Централни бирачки списак у БиХ за ове изборе уписано је више од 3.100.000 бирача, без Мостара, гдје ове године неће бити локалних избора.
Од недјеље, 9. септембра, бирачи могу слањем свог матичног броја путем СМС поруке на број 092 12 12 12 провјерити да ли су уписани у Централни бирачки списак и на ком ће бирачком мјесту моћи да гласају.

За локалне изборе у Републици Српској и Федерацији БиХ овјерена су укупно 383 политичка субјекта – 84 политичке партије, 59 коалиција, 224 независна кандидата и 16 листа независних кандидата.

Овјерен је укупно 30.351 кандидат – за начелнике, односно градоначелнике 550 кандидата; за одборнике 29.652 и 149 кандидата за гарантована мјеста за представнике националних мањина.

На локалним изборима биће бирани чланови 58 скупштина општина у Републици Српској и 78 општинских скупштина у Федерацији БиХ.

У Српској ће бити бирано и пет градоначелника (Бањалука, Приједор, Бијељина, Добој и Требиње), а гласаће се и за Скупштину Брчко дистрикта.

Ту су и лица која имају статус расељене особе, она која гласају у одсуству – 10.709 бирача и они који су одлучили да гласају лично у општини пребивалишта из 1991. године, а таквих је 10.682 бирача.

Бања Лука

СНСД Колосеум

Савез независних социјалдемократа /СНСД/ креће данас у кампању са Трга Крајине у Бањалуци, а манифестација носи симболичан назив "Колосеум побједника", најавио је изврши секретар СНСД-а Рајко Васић.

Манифестација ће бити одржана у великом кругу састављеном од паноа са фотографијама свих кандидата СНСД-а за градоначелнике и начелнике општина у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Скупу ће се обратити руководство странке, на челу са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком, као и кандидат за градоначелника Бањалуке Слободан Гаврановић.

У саопштењу се наводи да је СНСД поставио изборни циљ који захтијева побједу у више од 40 општина, а посебно у онима у којима до сада није побјеђивао.

"То значи да је изборни приоритет побједа у Бијељини, Приједору, Добоју, Фочи, Угљевику, Броду, Невесињу, као и повратак СНСД-а у Билећи", нагласио је Васић, додавши да је побједа циљ и у свим другим општинама – Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи, Палама, Љубињу…

У 18.00 часова предсједник Скупштине града Бањалука Слободан Гаврановић пустиће у рад новоизграђену трафо станицу у засеоку Јаргићи – Мјесна заједница Горња Пискавица.

СДС са Старчевице

Кандидат за градоначелника Градског одбора СДС др Ненад Стевандић заједно са одборницима СДС за Градску скупштину одржаће у данас у 16,00 часова конференцију за новинаре поводом отварања кампање на локацији Великог брда- Старчевица у Бањој Луци.

Конференција ће се одржати у оквиру турнира у одбојци који ће почети око
14, 00 часова на истој локацији.

На истом мјесту ће се одржати и остале активности којима СДС креће у кампању у Бањој Луци.

ПДП на Тргу Крајине

Званичан почетак кампање за локалне изборе, Партија демократског прогреса започиње данас на Тргу Крајине у Бања Луци са почетком у 11 часова.
Почетак кампање ПДП-а озваничиће предсједник Партије Младен Иванић.

НДС на сајму

Народна демократска странка своју предизборну кампању започиње одржавањем предизборне трибине у Бања Луци. Трибина ће се одржати у сали ’’БАЊАЛУЧКОГ ВЕЛЕСАЈМА’’ (бивши Метал) са почетком у 19 часова.

На трибини ће се представити кандидати за одборнике у Скупштини града Бања Лука.

Чавић испред музеја

У 10.00 часова одржаће се предизборни скуп Демократске партије – Драган Чавић и Коалиције "Заједно за Бањалуку“. 

Скуп ће се одржати испред Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Предизборни квиз независних кандидата

Кандидати независне листе Сви за Бања Лукуу данас ће се први пут представити грађанима, на Тргу Крајине у времену од 11.00 до 15.00 часова.

Они су припремили "Предизборни квиз" у којем ће грађани активно учествовати.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *