Како се и очекивало: Уносан посао са тартуфима пропао

Када је, у јуну прошле године, представништво лондонске компаније Зелена лабораторије (Green Laboratories) објавило да ће пољопривредницима у БиХ који буду задовољавали услове бесплатно бити подијељено милион садница лијеске у чијем се коријену налази сјеме најскупље гљиве на свијету тартуфа, ова фирма затрпана је пријавама из свих дијелова БиХ. Но, сада се испоставља да од […]

недеља, март 9, 2014 / 10:30

Када је, у јуну прошле године, представништво лондонске компаније Зелена лабораторије (Green Laboratories) објавило да ће пољопривредницима у БиХ који буду задовољавали услове бесплатно бити подијељено милион садница лијеске у чијем се коријену налази сјеме најскупље гљиве на свијету тартуфа, ова фирма затрпана је пријавама из свих дијелова БиХ.

Но, сада се испоставља да од тог посла нема ништа. Потенцијалне узгајиваче највише је привукла могућа астрономска зарада, од скоро 16.500 евра годишње за стотину садница на парцели од једног дулума, те чак 27.500 евра након десетак година, преносе портали.

Подјела садница требала је почети у јесен прошле године, али до данас нико није добио ниједну лијеску. На десетине привредника уложиле су по 50 марака у анализу земљишта, али су добили разочаравајуће вијести – киселог је састава и није погодно за узгој тартуфа!

– Компанија из Лондона још није званично отказала пројекат, али нисмо добили никакав новац нити гаранције за његов наставак. Не добивамо новац ни за закуп просторија у Бањој Луци ни за рад представништва – каже Сенка Гатарић, директорица бањолучког представништва "Грин Лабораториса".

Гатарић наглашава да су заинтересовани 50 КМ које су дали за анализу земљишта свакако морали платити да би знали његов квалитет те да сада могу планирати садњу нечега другог. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *