Како је Џеко имплементирао договор из Брисела

Сат времена прије повијесне утакмице БиХ – Грчка, пристиже СМС дужносника СДА: Пише: Твртко Миловић „Резултат разговора у Бриселу=катастрофа! Сви, осим СДА прихватили приједлог асиметрицних рјесења – РС једна, а у ФБиХ 10 изборних јединица (кантона). Сваки кантон даје исти број електора,по три, сто знаци да исти број електора даје и сарајевски (800.000 становника) и […]

уторак, март 26, 2013 / 09:02

Сат времена прије повијесне утакмице БиХ – Грчка, пристиже СМС дужносника СДА:

Пише: Твртко Миловић

„Резултат разговора у Бриселу=катастрофа! Сви, осим СДА прихватили приједлог асиметрицних рјесења – РС једна, а у ФБиХ 10 изборних јединица (кантона). Сваки кантон даје исти број електора,по три, сто знаци да исти број електора даје и сарајевски (800.000 становника) и посавски (40.000 становника) кантон. ДИСКРИМИНАЦИЈА НА СТЕТУ БОСЊАКА! Један глас у кантонима са Х вецином вриједи 5 гласова у кантонима са Б вецином. Уводјење апартхеда! Остале нико не спомиње, иако су они предмет пресуде!“

У року неколико минута, на бошњачким порталима излазе вијести у којима новинари „ексклузивно“ откривају детаље разговора у Бруxелесу. Све те вијести имају нека заједничка открића: Сви утврђују да су рјешења асиметрична, дискриминаторна за Бошњаке и да уводе „апартхејд“! (!?)

Прије него разјаснимо какве везе Един Џеко има са свиме, да анализирамо бајни СМС.

Ево што је то „катастрофално“ за СДА, а онда по њиховој логици и за све остале:

Рјешења су асиметрична!

Рјешења дакако нису асиметрична. Да јесу, онда би се из РС члан Предсједништва бирао директно, а из ФБиХ индиректно. Увјет СДА је био да начин избора чланова мора бити једнак из оба ентитета, и то је овим рјешењем усвојено. Друга је ствар што се СДА превише уживјела у опозициону улогу, па су тако постали опозиција свему, а не само СДП-у. Рјешење из Брисела савршено је симетрично. Оно што вјероватно смета СДА јесте што једна изборна јединица бира једног, а десет осталих бира двојицу. Када су ХДЗ-ови предлагали да се из ФБиХ бирају два члана Предсједништва кроз двије изборне јединице, то је за СДА био „увод у трећи ентитет“. Сада када је десет, некако им пуно… У интервјуу Анадолији, Тихић је утврдио да је и ових десет изборних јединица „Увод у трећи ентитет“. Једно је сигурно: Понашање СДА сигурно је увод у трећи ентитет.

Рјешења су дискриминација на штету Бошњака

(на примјеру неједнаког броја становника по кантонима, а једнаком броју електора).

Теоретски се може сложити да је вриједност гласа по кантонима неједнака, али контрукција да је „Дискриминација на штету Бошњака“ служи искључиво у дневнополитичке опозиционе сврхе. Овдје се СДА сама раскринкава. Прво признаје да је Кантон Сарајево бошњачки (очито им не смета што глас пет сарајевских Хрвата вриједи као један глас ливањског Бошњака) кантон, а онда и раскринкава своју лажну бригу за посавске Хрвате.

Када би се ова примједба усвојила као аргумент, онда би све чланове Предсједништва из ФБиХ бирали Сарајево и Тузла. Уосталом, електорски систем како је постављен у свијету, и служи да изједначи право свих грађана да побиједе, а не да изједначи вриједност гласа. Ако је толико стало СДА-у да изједначи вриједност гласа, онда нека одговори како је могуће да у овом систему десетак горажданских Хрвата „бира“ једног делегата у Дом народа ФБиХ, а 50.000 Хрвата ливањског кантона бира тек два!? Нема овдје говора о дискриминацији, него о једноставној примјени електорског система који је прихваћен у САД, и функционира без примједби. На крају, и „бошњачки“ босанскоподрињски кантон са 45.000 становника бират ће три електора као и Херцеговачко неретвански који има десетак пута више становника.

Увођење апартхејда!

Драматично и злокобно звучи ова примједба. Знају ли уопће у СДА што значи апартхед? Можда би требали погледати негдје… има на гуглу. Тко уводи апартхеад, и у чију корист!? Чак и овај електорски систем гласања не гарантира Хрватима да ће моћи бирати своје представнике у Предсједништво! Наиме, ако Хрвати буду имали три (толико их је најмање било на свим изборима) кандидата, и ако ти кандидати добију већину гласова у различитим кантонима, што је реалност, онда ће Бошњаци (уколико буду имали два кандидата с подједнаким бројем гласова) имати своја два члана Предсједништва! Ако којим случајем буде уведена клаузула да два члана Предсједништва из ФБиХ не могу бити исте народности, онда се Хрватима поново може догодити случај Комшић. Наиме, Комшић би као Хрват добио све електорске гласове у „Б“ кантонима, а онда побједник из кантона са „Х“ већином не би могао проћи! Гдје је у овом систему СДА видјела апартхеад, то ваљда само они знају.

Остале нико не спомиње иако су они предмет пресуде.

Опет глупост. Прво је СДА тражила да се укине етнички принцип гласања, да би онда инзистирала на етничком принципу када су „Остали“ у питању. Тешко је утврдити за кога се СДА када бори. Таман кад нетко помисли да им је стало до Срба Федерације, СДА се подигне против баналне „заједнице српских опћина“. Онда нетко помисли да им је стало до Хрвата Посавине, да би онда галамили што Посавина има већи утјецај Швракиног Села у Сарајеву. како онда прихватити да се СДА залаже за Остале, па чак и за Бошњаке, а не искључиво и само за себе.

 

 

Наравно…

…СДА се понаша управо онако како би се понашао СДП да је у опозицији умјесто СДА. Нема ту никаквих националних или државних интереса, искључиво страначки и дневнополитички! Договор о електорском систему избора јасно укида етнички префикс из избора и омогућује свим грађанима БиХ, без обзира гдје живе, да бирају и буду бирани. То је предмет пресуде, а не да се направи систем који би мањинама гарантирао избор у Предсједништво БиХ. У коначници, постојећи систем не онемогућује ни комшићима да се кандидирају и побједе. Може се догодити да на сљедећим изборима Бакир Изетбеговић освоји електорске гласове у „Х“ кантонима и на тај начин, без обзира што је Бошњак, покупи хрватски легитимитет и на тај начин постане представник Хрвата! Систем је јасан, а јасни су мотиви и СДА да опструира овај договор: неприхватљиво је да СДП и СББ нешто позитивно направе, јер онда би „величанствена побједа“ најављена у агенцији Анадолија могла бити мало мање величанствена…

Е сад, како је то Един Џеко имплементирао пресуду Сејдић Финци?

Па, мање од пола сата након што је кренула оркестрирана кампања на СДА медијима против договора у Бруxелесу, Един Џеко главом је забио гол Грцима у Зеници. Након тога, имплементација пресуде Сејдић Финци за 99% Бошњака постала је тривијална ствар…0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *