Јосиповић: У Јасеновцу се догодио геноцид који се не може заборавити

Колоном сјећања од Меморијалног музеја до споменика „Цвијет“ у Спомен-подручју Јасеновац, у Хрватској је јуче обиљежено 69 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац. Уз преживјеле логораше, комеморацији је присуствовао државни врх – предсједник Хрватске Иво Јосиповић, предсједник Сабора Јосип Леко и предсједник Владе Зоран Милановић, представници дипломатског кора, црквених заједница, националних мањина, […]

недеља, мај 4, 2014 / 15:21

Колоном сјећања од Меморијалног музеја до споменика „Цвијет“ у Спомен-подручју Јасеновац, у Хрватској је јуче обиљежено 69 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац.

Уз преживјеле логораше, комеморацији је присуствовао државни врх – предсједник Хрватске Иво Јосиповић, предсједник Сабора Јосип Леко и предсједник Владе Зоран Милановић, представници дипломатског кора, црквених заједница, националних мањина, антифашистичких удружења, гости из других дијелова Хрватске и иностранства, преносе хрватски медији.

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је том приликом да Јасеновац подсјећа на зло у човјеку, да ти злочини нису били у име народа, већ у име државе која је имала прописе које је преревносно почела проводити прије Трећег рајха, за шта нема оправдања.

"Убице и злочинци су одавно мртви. Међутим, они који данас шире симпатије према онима који су то чинили, буде у људима зло. Ова модерна Хрватска је гарант да се ово зло више никада неће поновити", истакао је Милановић.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да се у Јасеновцу догодио геноцид који се никада неће заборавити, те да су они који су Хрватску жељели да створе на злочину – учинили зло хрватском народу.

"Зло треба назвати правим именом, супротставити му се и не дозволити да се икада више понови", додао је Јосиповић.

Јосиповић је нагласио да сјећање мора бити мост који повезује у опраштању, те упозорио да зло није нестало. "Оно је ту, вреба, морамо пазити да се не врати и понови", додао је Јосиповић.

Комеморација се одржава у знак сјећања на 22. април 1945. године, дан пробоја заробљених из јасеновачког логора, те у почаст страдалим и преживјелим заробљеницима тог највећег концентрационог логора у Независној Држави Хрватској.

Од 1.073 логораша, колико их је 22. априла 1945. године било у логору, у пробој их је кренуло 600, а преживјело је само стотињак.

Преостала 473 логораша, који нису кренули у пробој, убијени су и спаљени. Истог дана почео је и пробој заробљеника Кожаре, дијела логора у мјесту Јасеновцу. Од 167 заробљених, пробој је преживјело њих 11.

Концентрациони логор Јасеновац од августа 1941. до 22. априла 1945. године био је логор смрти у којем су убијани мушкарци, жене и дјеца због своје вјерске, националне или идеолошке припадности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *