Јосиповић осудио Керумове изјаве о Србима

Председник Хрватске Иво Јосиповић осудио је недавну изјаву градоначелника Сплита Жељка Керума о Србима. Јосиповић је упозорио да се у последње време Хрватска све чешће суочава с говором мржње, па је тим поводом осудио сваки говор и активност према појединцима или групама које се нападају или дискриминишу на основу њихове мањинске припадности према било којој […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 07:09

Председник Хрватске Иво Јосиповић осудио је недавну изјаву градоначелника Сплита Жељка Керума о Србима.

Јосиповић је упозорио да се у последње време Хрватска све чешће суочава с говором мржње, па је тим поводом осудио сваки говор и активност према појединцима или групама које се нападају или дискриминишу на основу њихове мањинске припадности према било којој основи.

„Говор мржње и/или дискриминација по националној основи посебно су дошли до изражаја у случају покушаја спречавања грађана ромске националности да се настане у Шкабрњи, наступу градоначелника Сплита (Жељка) Керума на Хрватској телевизији у односу на припаднике српског народа, као и покушају да се у Горњем Храшћану спречи долазак деце ромске националне мањине”, наводи се у саопштењу председника Хрватске.

Упозорава се да су посебно неприхватљиви позиви на сегрегацију и говор мржње који су се недавно чули у Горњем Храшћану, јер су били упућени према деци предшколске доби која су посебно рањива.

„Председник Хрватске очекује од свих државних тела да у оквиру Устава и закона осигурају једнакост свих грађана и спрече говор мржње и сваку дискриминацију и сегрегацију”, истиче се у саопштењу.

Сплитски градoначелник и посланик у Сабору Хрватске недавно је изјавио да су његови пословни проблеми почели после изјаве да не би желео Србина за зета и да Срби треба да знају где им је место.

У емисији „Недељом у два” на Хрватској радиотелелвизији Керум је рекао да Срби имају „страшни утицај” на финансије и медије у Хрватској.

Његов иступ осудили су многи политичари у Хрватској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *