Још мало жвакања празне сламе о С. Кореји

Сјеверна Кореја у није додијала још само њеним становницима, мада је и то упитно јер је више има у западним медијима него физички на Земљи. Најновија препуцавања су довела до повлачења сјевернокорејских амбасадора на консултације.

понедељак, август 14, 2017 / 22:52

Предсједник Јужне Кореје Мун Џае-ин поручио је данас да „више не смије бити рата“ на Корејском полуострву, и позвао Сјеверну Кореју да се не понаша пријетеће, у тренутку када расту напетости између Пјонгјанга и Вашингтона при чему обје стране наговештавају војну акцију.

Истовремено, Сјеверна Кореја позвала је амбасадоре из највећих свјетских земаља да се врате у Пјонгјанг ради заједничког састанка, пренијела је јужнокорејска агенција Јонхап.

„На Корејском полуострву више не смије бити рата. С каквим год успонима и падовима да се суочавамо, сјевернокорејска нуклеарна ситуација се мора ријешити мирним путем“, рекао је Мун отварајући редовни састанак са високим помоћницима и савјетницима, преноси Ројтерс, позивајући се на јужнокорејско предсједништво.

Мун је, такође, изразио увјерење да ће САД одговорити на тренутну ситуацију мирно и одговорно, „са ставом какав има и Јужна Кореја“.

„Сјеверна Кореја није овладала ракетном технологијом“

Сјеверна Кореја још није у потпуности овладала ракетном технологијом везаном за поновни улазак ракетног пуњења у атмосферу, а за то ће јој бити потребно најмање годину до двије, изјавио је замјеник јужнокорејског министра одбране Сух Чук-сук.

Он, истовремено, напомиње да Сјеверна Кореја брзо унапрјеђује своју способност израде минијатурне нуклеарне бојеве главе.

„Ни САД ни Јужна Кореја не вјерују да је Сјеверна Кореја у потпуности овладала технологијом поновног уласка ракетног пуњења у атмосферу у смислу инжењеринга везаног за материјал“, рекао је Сух у недјељу јужнокорејској телевизији.

Како је навео, Јужна Кореја и САД не сматрају да је Сјеверна Кореја достигла тај технолошки ниво, али је упозорио да се Пјонгјанг ближи том степену технолошке усавршености.

Према његовим ријечима, Сјеверна Кореја ће вјероватно наставити са провокацијама, укључујући нуклеарне пробе, али он не сматра да постоји велика опасност да Пјонгјанг уђе у прави војни сукоб.

И директор ЦИА Мајк Помпео мишљења је да ће сјевернокорејски лидер Ким Јонг-Ун вјероватно наставити да тестира своје оружје, а како је јуче рекао, „не би га изненадила још једна сјевернокорејска ракетна проба“.

Забринутост да је Сјеверна Кореја близу остварења свог циља – усавршавања нуклеарног оружа на чијем домету би се нашле САД – довело је до пораста тензија протеклих мјесеци, подсјећа британска агенција.

У међувремену Ким је позвао амбасадоре Сјеверне Кореје из највећих свјетских земаља да се врате у Пјонгјанг ради заједничког састанка.

Према сазнањима агенције, на том састанку су сигурно присутни амбасадори Сјеверне Кореје у Кини, Русији и Уједињеним Нацијама, али није познато колико тачно амбасадора учествује на њему.

Како се наводи, тај састанак може да буде дио регуларног окупљања амбасадора, може да буде повезан и са ситуацијом у којој се држава налази након ракетних проба, али и повезан са наводним припремама за даље војне акције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *