Јес’ да није о независности: Референдум сутра коначно?

Народна скупштина Републике Српске требало би сутра на посебној сједници да реактивира одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Референдумско питање требало би да гласи "Да ли подржавате неуставно и неовлаштено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на […]

понедељак, јул 13, 2015 / 10:53

Народна скупштина Републике Српске требало би сутра на посебној сједници да реактивира одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Референдумско питање требало би да гласи "Да ли подржавате неуставно и неовлаштено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске?".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је 2. јула захтјев Народној скупштини Српске да на посебној сједници разматра доношење, односно реактивирање, одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је раније да је референдум легално и легитимно демократско право Српске на којем грађани имају могућност да изразе став о сваком питању од њиховог интереса.

"Постоји уставна и законска основа и политичка оправданост за одржавање овог референдума", рекао је Чубриловић и нагласио да одржавање референдума не крши Дејтонски мировни споразум, него представља један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања грађана у складу са међународним правом.

Почетак ове сједнице Народне скупштине Републике Српске предвиђен је након девете посебне сједнице, која је заказана на захтјев опозиције, и на којој би требало да буде ријечи о цијени електричне енергије у Српској.

Посебну сједницу Народне скупштине Српске на којој би требало да буде реактивирана одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ Колегијум је заказао 7. јула. 0 КОМЕНТАРА

 1. Dodou se mora priznati – dobar tajming.

  Ovakva vijest bi prije godinu ili pet punila sve medije i plijenila svu pažnju. Danas je tu, prolazi… nezapaženo. To je dobro.

 2. Добар је то тајминг за скретање пажње и дизање буке да се не чује крчање народних цријева.

 3. Ili u prevodu, vi ste narode glupi kao quvac i mi ćemo zato za vas odrediti šta je neustavno i neovlašteno a vi retardi zaokužite naravno ne.
  Koliko košta referendum? Hoćete li lovu uštinuti od sredstava za spomen obilježje palim borcima u virtuelnoj izgradnji?

 4. Referenduma neće biti a i ako ga kojim slučajem bude,niti ću izaći ja niti bilo ko iz moje porodice.Jednostavno ne želim da učestvujem u onome što nam može donijeti samo štete.

 5. РС има право на референдум о било чему, па и о овом. Међутим поставља се питање кога ће те одлуке обавезивати. Ја мислим да је референдум погрешан начин да се утиче на деполитизацију судства и тужилаштва на нивоу БиХ.

  Има много бољих начина да се то уради, а да се гарантима Дејтона не гура прст у око.
  став СДС-а који нијече само право на референдум, иако су гласали за закон о референдуму.

 6. Најважније је да је измјеном Закона о референдуму уведено правило да референдум не обавезује ни једну институцију Републике Српске. Толико о томе.:P

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *