Јeремић: Излобирали смо да Николић говори након Обаме

Предсједавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић рекао је да ће предсједник Србије Томислав Николић говорити на Скупштини 24. септембра и то након предсједника Бразила и САД. Јеремић је објаснио да по традицији први говори предсједник Бразила, затим предсједник земље домаћина, док је редосљед од трећег до 193. мјеста питање дипломатских преговора и лобирања у чему […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 09:05

Предсједавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић рекао је да ће предсједник Србије Томислав Николић говорити на Скупштини 24. септембра и то након предсједника Бразила и САД.

Јеремић је објаснио да по традицији први говори предсједник Бразила, затим предсједник земље домаћина, док је редосљед од трећег до 193. мјеста питање дипломатских преговора и лобирања у чему је Србија ове године била успјешна.

Он је оцијенио да то показује колики је углед Србије након што је добијено предсједавање Генералном скупштином УН.

Јеремић је рекао за РТС да ће званично предсједавање Србије почети 18. септембра и најавио да ће до тада одржати припремне састанке са генералним секретаром УН и чланицама Савјета безбједности УН и предсједавајућима свих кључних комитета УН.

Он је навео да ће у његовом тиму бити бивши руски премијер и министар спољних послова Јевгениј Примаков, шпански шеф дипломатије Мигел Моратинос, бивши индонежански министар Вирајуда, бивша швајцарска министарка Калми Реј, те актуелни генерални секретар Организације америчких држава Мигел Инсулза.

"То је Високи савет који је прихватио да буде уз председника Генералне скупштине, дакле, уз Србију, без надокнаде и на њихова имена ћемо моћи да рачунамо у будућности. Тим нижерангираних дипломата је такође интернационалан и биће дипломата из Јужне Африке, Русије, Шпаније, Швајцарске, Турске, Чилеа и сви ће бити тамо о трошку њихових влада", рекао је Јеремић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *