Јариње: Чека се састанак и одлука

Срби који протестују провели су и протеклу ноћ код Јариња одакле ће се повући ако такву одлуку донесу одборници четири општине са севера Косова и Метохије на заједничкој седници која ће данас бити одржана у Лепосавићу. Представници Срба са севера Косова добили су у четвртак у Београду од државног врха тражене гаранције у вези са […]

петак, децембар 7, 2012 / 07:27

Срби који протестују провели су и протеклу ноћ код Јариња одакле ће се повући ако такву одлуку донесу одборници четири општине са севера Косова и Метохије на заједничкој седници која ће данас бити одржана у Лепосавићу.

Представници Срба са севера Косова добили су у четвртак у Београду од државног врха тражене гаранције у вези са административним прелазима, које ће предочити одборницима општина Звечан, Зубин Поток, Косовска Митровица и Лепосавић.

Представници Срба стигли су из Београда синоћ око 22:30 на Јариње где су их дочеакали грађани који су трећу ноћ за редом провели на месту где треба да буде изграђен интегрисани административни прелаз између централне Србије и овог дела Косова, што је био разлог за њихов протест.

Они се нису обраћали путем разгласа грађанима већ је речено да ће одлука о томе да ли се протест прекида бити донета на седници четири општине са севера покрајине.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић је, након састанка са државним врхом у Београду, поновио да су Срби добили гаранције које су тражили и да су створени услови за прекид протеста.

Пантић је нагласио да ће последњу реч о томе дати одборници који су и донели одлуку о протестима на којима су исказали опредељеност да не желе границу између Косова и централне Србије.

Пантићје истакао да су Срби са севера Косова добили тражене писане гаранције у виду закључка Владе Србије којим се она обавезује да ће суспендовати примену споразума о интегрисаној контроли прелаза уколико нека од страна не буде поштовала договорено.

Срби, који већ неколико дана онемогућавају изградњу будућег интегрисаног прелаза код Јариња, провели су претходну ноћ у својим аутомобилима, у шаторима и на отвореном иако је температуре ваздуха била у минусу.

Саобраћај на релацији Рашка – Лепосавић није обустављан као ни претходних дана ,а контролу возила и путника на прелазу Јариње обављају службеници Еулекса док се у непосредној близини могу видети војници немачког и америчког Кфора.

На месту где се налазе окупљени косовски Срби, поред пута Рашка-Лепосавић, и током ноћи и јутра приметно је присуство припадника МУП-а Србије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *