Јапанци игнорисали упозорења својих предака

МИЈАКО- Модерни зидови подигнути поред обала нису успјели током прошлог мјесеца да сачувају приобалне градове, али у сеоцету Анејоши у префектури Ивате споменик стар неколико вијекова спасио је мјештане. На споменику између осталог пише:"Куће у вишим предјелима су мир и хармонија нашим потомцима – сјетите се уништења од великих цунамија". "Не градите куће испод ове […]

четвртак, април 14, 2011 / 14:04

МИЈАКО- Модерни зидови подигнути поред обала нису успјели током прошлог мјесеца да сачувају приобалне градове, али у сеоцету Анејоши у префектури Ивате споменик стар неколико вијекова спасио је мјештане.

На споменику између осталог пише:"Куће у вишим предјелима су мир и хармонија нашим потомцима – сјетите се уништења од великих цунамија".

"Не градите куће испод ове тачке", наводи се на споменику, што су станари десетак и више домова и послушали тако да њихови домови нису захваћени великим таласом који је уништио заједнице у нижим предјелима и однио животе неколико хиљада људи.

Више стотина сличних споменика стоји дуж обале и неки од њих су стари и до 600 година. Заједно, ови споменици чине сурови систем упозорења за Јапан, који лежи на сеизмички активном тлу и токо вијекова непрестано је био изложен потресима и великим таласима.

Споменици не сугеришу гдје је безбједно за градњу већ једноставно стоје или су стајали као свакодневни подсјетник на ризик.

На једном од њих пише. "Након земљотреса пазите се цунамија", а то је упозорење које је усљед убрзаног модерног темпа живота – заборављено.

Према посљедњим подацима, земљотрес и цунами однијели су више од 25 000 људских живота. Мјесец дана након катастрофе више од 145 000 људи живи у привременим смјештајима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *