Јапан пребацио ракете пресретаче на острву Мијако

Одбрамбене снаге Јапана данас су пребациле на острво Мијако код Окинаве ракете Патриот ПАЦ-3 како би пресрели сјеверокорејску ракету уколико она буде падала на јапанску територију. Два лансера ракета пресретача ПАЦ-3 биће распоређена у бази јапанских ваздушних одбрамбених снага на острву, јавила је агенција Кјодо. Сјеверна Кореја је у суботу саопштила да ће извести друго […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 13:50

Одбрамбене снаге Јапана данас су пребациле на острво Мијако код Окинаве ракете Патриот ПАЦ-3 како би пресрели сјеверокорејску ракету уколико она буде падала на јапанску територију.

Два лансера ракета пресретача ПАЦ-3 биће распоређена у бази јапанских ваздушних одбрамбених снага на острву, јавила је агенција Кјодо.

Сјеверна Кореја је у суботу саопштила да ће извести друго лансирање ракете са сателитом ове године, између 10. и 22. децембра.

Министарство одбране Јапана објавило је да су одређене четири локације, двије на острву Окинава и по једна на оближњим острвима Ишигаки и Мијако, гдје ће бити постављени Патриоти као одговор на план Сјеверне Кореје да лансира балистичку ракету дугог домета.

Ракете пресретачи стигле су на острво Ишигаки у сриједу, а предвиђено је да на Окинаву стигну касније. Ракете ПАЦ-3с биле су распоређене на Окивави и пре северокорејског неуспелог лансирања ракете са сателитом, у априлу.

С обзиром на план лета ракете који је саопштила Сјеверна Кореја, очекује се да ће она прелетјети преко острва Окинава.

Поред ракета размјештених на копну јапанско министарство планира да ангажује и три разарача класе Аегис наоружаних ракетама пресретачима СМ-3 у Источном кинеском мору и Јапанском мору. Ти бродови су данас испловили из своје луке у Сасебу у префектури Нагасаки.

Јапан је, заједно са САД и Јужном Корејом, осудио план о лансирању ракете Сјеверне Кореје, тврдећи да је ријеч о „камуфлираном” покушају власти те земље да лансирају балистичку ракету дугог домета, што је противно резолуцијама Уједињених нација.

Пјонгјанг инсистира да је то искључиво „мирољубива и научна” мисија која има за циљ да у орбиту око Земље постави посматрачки сателит.

Сјеверна Кореја је у априлу лансирала ракету која је понијела сателит, али се она распала убрзо по полијетању.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *