Јанковић: Не осјећа се кривим и неће поднијети оставку

Љубљански градоначелник Зоран Јанковић, против којег је у четвртак покренута опсежна истрага због сумњи за привредни криминал и корупцију у вези с градњом спортско-трговачког центра Стожице, изјавио је да се не осјећа кривим те да неће одступити ни као градоначелник ни као предсједник странке Позитивна Словенија (ПС), која је освојила највише гласова на пријевременим парламентарним […]

петак, септембар 28, 2012 / 12:51

Љубљански градоначелник Зоран Јанковић, против којег је у четвртак покренута опсежна истрага због сумњи за привредни криминал и корупцију у вези с градњом спортско-трговачког центра Стожице, изјавио је да се не осјећа кривим те да неће одступити ни као градоначелник ни као предсједник странке Позитивна Словенија (ПС), која је освојила највише гласова на пријевременим парламентарним изборима прошле године.

"Ја сам потпуно миран, полиција је поступала коректно и нека свој посао доврши", рекао је Јанковић у разговору за емисију "Одмеви" Словеначке телевизије у четвртак касно навече.

Што се тиче сумњи да је приликом градње спортско-трговачког центра, који се изводио у јавно-приватном партнерству љубљанске општине и приватне фирме Греп, Јанковић је рекао да је нелогична сумња да је незаконитим трансакцијама оштећена градска општина Љубљана, која је добила тај објект по повољној цијени и да је новац преточен у приватне џепове кад се зна да је Греп "пред стечајем".

Јанковић је то што су опсежну полицијску истрагу укључени и његови синови Јуре и Дамијан назвао "притиском" наводећи да с пројектом Стожице нису били повезани.
На питање не би ли било прикладно да због истраге да оставку на мјесто градоначелника, Јанковић је рекао да то неће учинити и да у томе има подршку сарадника у општини и чланова странке.

"Вјерујем у правну државу и доказаћу да спортска дворана у Стожицама користи Љубљани", рекао је Јанковић.

Министар унутрашњих послова Винко Горенак одбио је, у разговору за Словеначку телевизију, могућност да истрага против Јанковића има политичку позадину и рекао да ће услиједити и низ других поступака против одговорних за привредни криминал који је довео државу у тешку ситуацију.

"Држава је отета, покрадена, а ја сам политичар који је одговоран за то да се процеси који се морају покренути и покрену", рекао је Горенак за емисију "Погледи".

Горенак, који је члан Словеначке демократске странке (СДС) премијера Јанеза Јанше, истовремено је одбацио алузије да би се у истрази могло радити о покушају уклањања Јаншиног политичког конкурента из политике будући да је Јанковић предсједник највеће опозиционе странке.

Он је одбио поређење случаја премијера Јанеза Јанше, који је један од суоптужених у корупцијској афери Патриа која још није доживјела судски епилог, и случаја с Јанковићем. Битна је разлика што се у Јанковићевом случају ради о сумњама о примању великих количина новца, док код Јанше ни оптужница не наводи да је стварно примио новац, рекао је Горенак.

Словеначкки медији, позивајући се на неслужбене изворе, наводе да полиција у опсежној истрази осим сумње у злоупотребу овлаштења, корупцију и штету нанесену љубљанској општини при градњи центра Стожице, води и истрагу око компанија Јанковићевих синова на Кипру и могућим незаконитим трансакцијама, те око послова фирми повезаних с Јанковићем и везани за земљишта у њиховом власништву која су након куповине добила на вриједности промјеном градских урбанистичких планова.
Полиција је потврдила да је након испитивања, осим Јанковића, на слободу пустила и његова два сина, а такође и остале три особе повезане са истрагом која се наставља.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *