Израел унапређује свој балистички ракетни штит

Израел унапређује свој балистички ракетни штит „ероу II” у „трци” против Ирана и Сирије коју подржавају САД, изјавио је данас један високи израелски одбрамбени званичник. Нова генерација „блок 4” навођених пресретача ракета, радара и технологија за синхронизовање са „ероу” америчким ситемима се инсталира у израелским батеријама, што може да потраје неколико недеља, казао је исти […]

недеља, август 5, 2012 / 17:08

Израел унапређује свој балистички ракетни штит „ероу II” у „трци” против Ирана и Сирије коју подржавају САД, изјавио је данас један високи израелски одбрамбени званичник.

Нова генерација „блок 4” навођених пресретача ракета, радара и технологија за синхронизовање са „ероу” америчким ситемима се инсталира у израелским батеријама, што може да потраје неколико недеља, казао је исти неименовани извор.

 „Прецизност и домет ће бити већи”, рекао је тај званичник о систему „ероу” који је оперативан од 2000. године и оспособљен је да дигне у ваздух долазеће ракете на висинама довољним да се неконвецнионалне бојеве главе распадну безбедно, преноси Ројтерс.

Он је рекао да је то дио „ технолошке трке у региону”. Израел већ дуго брине због развоја иранског нуклеарног програма за који тврди да му је циљ производња атомске бомбе.

Међутим, недавно се јавила нова брига да би сиријско хемијско оружје и ракете типа „скад” могле доспјети у руке либанског проиранског Хезболаха због побуне против режима сиријског председника Башара ал Асада.

Израел је већ запрјетио да би превентивно могао напасти обје земље, што би могло да изазове шири рат и у супротности је са настојањама САД да се криза рјеши дипломатски.

Пентагон и америчка фирма „Боинг цо” су партнери за систем „ероу” од кога администрација америчког предсједника Барака Обаме очекује да ојача Израел. Секретар за одбрану САД Леон Панета рекао је прошле недеље да је „ероу” „дизајниран” као и сличан израелски пресретач крактодометних ракета „гвоздена купола” да „спрјечи ратове”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *