Изложбу Дејмијана Херста у Бањој Луци видјело 25.000 посјетилаца

Ако је изложба слика Саве Шумановића након Додиковог лапсуса својевремено доспјела у центар пажње, различити приговори на изложбу Нова религија направили су бесплатну рекламу Музеју савремене умјетности.

уторак, мај 31, 2016 / 18:40

Ако је изложба слика Саве Шумановића након Додиковог лапсуса својевремено доспјела у центар пажње, различити приговори на изложбу Нова религија направили су бесплатну рекламу Музеју савремене умјетности.

Изложба једног од најпознатијих умјетника данашњице, Дејмијана Херста, оборила је рекорд посјећености у Музеју савремене умјетности.

Поставку „Нова религија“ од 17. марта до 27. маја видјело је више од 25.000 посјетилаца. Отварањем изложбе у Бањој Луци почело је њено представљање у Југоисточној Европи.

– Након Бање Луке изложба путује у Скопље, Нови Сад и Казахстан. Наш музеј је једини излагачки простор у БиХ који је добио ексклузивитет представљања ове значајне поставке на простору БиХ, задовољивши високе стручне критеријуме и професионалне стандарде поставке. Изложба је реализована у сарадњи са „Бритиш Кансл“ и галеријом „Паул Столпер“ из Лондона, а подржана од Министарства просвете и културе Републике Српске и Града Бања Лука – рекла је директорица МСУ РС Сарита Вујковић.

Након рекордне посјећености на званичном отварању, изложбу су у наредна два мјесеца посјетиле на хиљаде грађана, организованих група и високих званичника. Амбасадори и делегације Европске уније, САД, Јапана, Турске, Норвешке, Аустрије, Русије, Француске, Швајцарска, професори и студенти академија ликовних умјетности у Бањој Луци, Требиња, Сарајева, Широког Бријега, Београда, културни радници и умјетници из читавог региона, организоване посјете основних и средњих школа као и велики број туриста учинили су ову изложбу најпосјећенијим пројектом Музеја.

– Изложба Дејмијана Херста „Нова религија“ била је прилика да се у нашој институцији представи умјетност најконтроверзнијег и најинтригантнијег умјетника данашњице. То је била велика привилегија за наш Музеј и стручни тим, као и за публику. Изложба је показала спремност и жељу наше институције за представљањем великих међународних изложбених пројеката – истакла је Сарита Вујковић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *