Иванић наставио размјену НАТО оптужби подсјећањем на МАП из мандата СНСД

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић изјавио је данас у Бањој Луци да су Акциони план за приступање БиХ НАТО донијели Савез независних социјалдемократа (СНСД) и Милорад Додик лично.

субота, август 26, 2017 / 20:54

Он је навео да је једини документ који постоји у вези са МАП-ом онај из 2009. године, када је представник РС у Предсједништву БиХ био Небојша Радмановић, високи функционер СНСД-а.

„То је једини документ, и ниједог другог нема. За отпочињање програма МАП одговорност сноси СНСД“, истакао је Иванић.

Према његовим ријечима, у том документу се наводи опредијељеност Предсједништва БиХ за пуноправно чланство у НАТО.

Српски члан Предсједништва БиХ оцијенио је да је прича о референдуму поводом уласка у НАТО бесмислена.

„Не видим ниједног српског политичара у РС који може гласати за улазак БиХ у НАТО док Србија није у НАТО. Не видим шта ће нам референдум? То је покривање јавношћу“, изјавио је Иванић.

Додик одбацује оптужбе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, реагујући на оптужбе, изјавио је да ни један члан СНСД-а није био дио приче о реформи одбране, него су то били људи из СДС-а и ПДП-а 2005. године, када су били на власти у РС, када је и донесена и проведена ова реформа.

„Иванићев најбољи партијски сарадник Игор Црнадак је био замјеник министра одбране 2009. године и предсједник Комисије Савјета министара за НАТО интеграције. Управо на његов приједлог је Предсједништво БиХ и донијело одређене ствари везано за апликацију за Акциони план за чланство у НАТО“, рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, МАП није проблем јер то није чланство у НАТО, него само процедура прилагођавања земље која се креће на путу ка НАТО-у, а одлуку о приступању овој алијанси треба донијети накнадно.

„Није била грешка везано за МАП, јер је опште опредјељење тог времена била сарадња у оквиру Партнерства за мир. Чак је и Русија у то вријеме веома блиско сарађивала са НАТО савезом кроз причу о Партнерству за мир, у коју је ушла 1994. године“, додао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *