Историчари: Хава Барух из Јад Вашема отвара научни скуп

Професор Хава Барух из Меморијалног центра Јад Вашем из Израела данас ће на одсјеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци отворити дводневни научни скуп о теми „Нације, идентитети – перспективе и аспекти“. Хава Барух, која је шеф Европског деска у Меморијалном центру Јад Вашем у Јерусалиму, одржаће уводно предавање под називом "Сваки дан у […]

понедељак, март 18, 2013 / 09:01

Професор Хава Барух из Меморијалног центра Јад Вашем из Израела данас ће на одсјеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци отворити дводневни научни скуп о теми „Нације, идентитети – перспективе и аспекти“.

Хава Барух, која је шеф Европског деска у Меморијалном центру Јад Вашем у Јерусалиму, одржаће уводно предавање под називом "Сваки дан у гету“.

Њено предавање нагласиће неке од основних појмова у вези са холокаустом и сјећање на њега, као један од главних елемената идентитета јеврејског народа данас, речено је Срни у Удружењу студената историје "Др Милан Васић".

Кроз приказивање геноцида и холокауста академској заједници у Српској биће презентована искуства, која српском народу могу послужити као путокази формирања адекватне културе сјећања и памћења на своје сународнике – жртве геноцида.

Организатори научног скупа су Удружење студената историје "Др Милан
Васић" из Бањалуке, Центар за историју, демократију и помирење и Универзитет "Сингидунум" из Новог Сада.

Овај скуп је наставак пројекта "Култура сјећања и памћења" који је прије годину дана покренуло Удружење студената историје "Др Милан Васић", као и пројекта "Мјесец сјећања на страдање Срба у 20. вијеку" из новембра прошле године, у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом Епархије бањалучке, ради анимирања друштва, поготово академских кругова у овим областима.

"Студенти ће разматрати и питања евидентне потребе системског дјеловања на подручју изучавања и односа нашег друштва према прошлости уопште, а и према страдању српског народа у 20. вијеку, са акцентом на геноцид као злочин свих злочина у НДХ, чија су многобројна стратишта попут Јасеновца, Јадовна, Пребиловаца, Садиловца, Гаравица, Шушњара и бројних других страшних мјеста опомене“, кажу у Удружењу студената историје.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *