Источно питање: Додик на крају добио дозволу, али на почетку је није тражио?

Милорад Додик, предсједник РС, је након вишесатног чекања на дозволу за прелет авионом преко турске територије био приморан да се врати у Бањалуку, гдје је потом добио информације да му је у међувремену ипак одобрено прелијетање ваздушног простора ове земље. "Аеродром је добио захтјев за овај лет од Кабинета предсједника РС прије неколико дана, а […]

среда, април 22, 2015 / 19:40

Милорад Додик, предсједник РС, је након вишесатног чекања на дозволу за прелет авионом преко турске територије био приморан да се врати у Бањалуку, гдје је потом добио информације да му је у међувремену ипак одобрено прелијетање ваздушног простора ове земље.

"Аеродром је добио захтјев за овај лет од Кабинета предсједника РС прије неколико дана, а дозволу за слијетање у Јерменији, синоћ у 19.30. Међутим, како ми немамо директни долет, слетјели смо у Бургас и, након пуњења горива, добили од бугарске контроле информацију да лет није дозвољен преко Турске, али без образложења", нагласио је на аеродрому у Маховљанима пилот Сретен Илић.

Предсједник РС је навео да не жели давати никакве квалификације, али је истакао да је авион Владе РС свих ранијих година без проблема летио у Истанбул.

"Да пародија буде још већа, по доласку у Бањалуку добили смо информације да је лет одобрен. Вјероватно нам, да се нисмо вратили, не би одобрили. Уколико је неко желио на овај начин да спријечи обиљежавање злочина, није успио, јер чињеница је да је 100 година прошло од злочина над Јерменима, које су починили Турци, и да то Турска не жели признати као геноцид, али је јасно да није ништа друго убијање 1,5 милиона људи, међу којима су и жене и дјеца", нагласио је Додик.

С друге стране, додао је, Турска је веома присутна када се солидарише или присуствује обиљежавању злочина које су починили други народи.

"Овдје је требало само да се одржи једна манифестација, у помен жртвама. Вјероватно је да је речено да не можемо да прелетимо преко ваздушног простора Турске, али ако њих сада питате, они ће рећи да то није тачно", прокоментарисао је Додик.

Турско Министарство спољних послова саопштило је синоћ како предсједник РС Додик није затражио никакво одобрење за прелет на путу ка Јеревану у Јерменији, као и да се не ради ни о каквој опструкцији политичке природе.

"Министарство спољних послова Турске и Управа за цивилно ваздухопловство нису запримили захтјев за прелет авиона с предсједником РС", изјавио је неименовани званичник Министарства за Анадолију.

На позив Сержа Саргсјана, подсјетимо, предсједника Јерменије, Додик је кренуо у Јереван, главни град Јерменије, на обиљежавање манифестације посвећене стогодишњци генодица над Јерменима, али његов пут је завршио на аеродрому у Бургасу, у Бугарској. Иако је раније добио дозволе за слијетање у Јерменију, након што је од 10.30 до 15 сати чекао на дозволу у Бургасу, Додик је одлучио да одгоди своје путовање. Иначе, историја је забиљежила да је прије стотину година почео геноцид над Јерменима у Османском царству. Међутим, многи у Турској ни данас не желе ни да чују ријеч "геноцид", иако широм свијета све више јавних личности о томе отворено говори. Геноцид над Јерменима, познат и као јерменски холокауст, термин је који се односи на присилну масовну депортацију и смрт преко милион Јермена током младотурске власти између 1915. и 1917. године у Османском царству. И данас се воде расправе између Турске, која негира геноцид, и међународне заједнице.

Ово питање је поново актуелно у Турској и почиње да заокупља пажњу Европе због могућег почетка преговора с Турском о уласку у ЕУ. Питање је актуелизовао најпознатији турски писац Орхан Памук, који је 2005. изјавио да је Турска одговорна за геноцид над Јерменима у којем је побијено више милиона Јермена током посљедња два вијека, због чега му је суђено, али је на крају ослобођен оптужби.

Иначе, Јермени сваке године обиљежавају дан геноцида бројним манифестацијама те годинама покушавају да наведу Турску да призна овај догађај.0 КОМЕНТАРА

 1. Ovo je stvar koja se lako može i treba riješiti.

  Ako Dodikov protokol može pokazati dokument kojim su pri planu leta tražili dozvolu za prelet Turske onda je ovo još jedan loš pokazatelj tuskog negiranja genocida nad Armenima,

  Ali, ako Dodikov protokol toga nema onda je neophodno da neko podnese ostavku, a Predsjednik Dodik uputi izvinjenje svojim sugrađanimia zbog pogrešnog informisanja i Turskoj zbog diplomatskog incidenta

 2. Postavljao je pilot na nekom sajtu protokol i kao sve je odobreno i uredno.

  Fora je u tome što je Dodo vjerovatno zaobišao Mladena i Igora a mobilni telefon mu ipak nema tako dobar imenik pa da to riješi drugarski jednim pozivom nekom uticajnom svjetskom igraču. Taj imenik u mobilnom je odlična stvar. U kolikoj smo gabuli najbolje govori info da je ubjedljivo najbolji kod Karađorđevića, prestolonasljednika.

 3. ‚‚Вјероватно је да је речено да не можемо да прелетимо преко ваздушног простора Турске, али ако њих сада питате, они ће рећи да то није тачно“, прокоментарисао је Додик.‚‚

  он треба да поднесе оставку због небулоза које одваљује… и онда то неко од подгузних мува пренесе у оригиналу.. чуј ВЈЕРОВАТНО… не знају ни шта им је речено, али знају шта ће рећи турци ако их сад неко пита? B-)

 4. Šta mesar zna o protokolu’
  Drugo. ipak bilo je onako kako i treba da bude: da onaj koji zlopati svoj narod, stub nosač fašističko genocidnog režima. za svoj narod, da odaje poštu žrtvama genocida.
  Ipak, ima Neko, ko to sve dovodi u ravan.
  Obukao se fićfirić u vindjaknu, ofarbao i pošao grlom u jagode.
  Ma zmaj od Šipova je ipak na puškomet iznad njegovih moždanih operacija. O ljudskim vrijednostima nema govora. Iz njega je davno ono malo čovjeka što je i bilo u njemu izašlo.Rastjerao zmaj ajneseri ljudstvo i iz sebe, i oko sebe.

 5. Bojim se da on nije ni dobio poziv od predsjednika Jermenije (ma ko je on u svjetskoj sceni?!?)

  Ako nema poziva, ne može se tražiti pomoć MVP-a, jer nema osnova… (kako obrazložiti zašto se traži prelet preko druge suverene države).

  Po meni, ovo je predstava za šire narodne mase, kako je on…tobož ugrožen… (mora da je išao negdje u šoping, ili na neki ručak, a nama maže oči).

  Umislila žaba da je konj….

  Bože, spasi i zakloni x-(

 6. „Postavljao je pilot na nekom sajtu protokol i kao sve je odobreno i uredno“

  „Nekom sajtu“ – ima li link?

  A tek ako ima onda mi je šega ako pilot takav dokument objavljuje samostalno, a ne da to učini Dodikov kabinet

  Al da vidimo.

 7. СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!

 8. Kako bez glave, onolika glavuntura. Da je malo manja, bolje bi nam bilo, manje bi nas koštalo njegovo farbanje.

  Zašto nije išao redovnom linijom?

  I u wc kada treba da ide sjedne u avion i helikopter . Ko veli, da odozgo povučem vodu na one dole.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *